Törvénytervezet a kritikus infrastruktúra védelméről

2012.03.21. MTI

Tíz ágazatban kívánja a kormány lehetővé tenni kritikus infrastruktúra elemek azonosítását, amelyek védelméről kiemelten kell gondoskodni - az ezt szabályozó törvény tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A törvényben leírt rend szerint a kormány kijelöl egy hatóságot, amely nevesíti a védendő infrastruktúra elemeket, majd határozatban közli ezt az üzemeltetővel.

Ez utóbbi köteles kijelölni a cég és a hatóság közti biztonsági összekötő személyt, akinek meg kell felelnie a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A hatóság emellett üzemeltetői biztonsági tervet készíttet az üzemeltetővel.

A biztonsági üzemeltető bére, továbbá a védelem költsége az üzemeltetőt terheli.

A törvény hatályba lépését követő negyedik hónaptól már alkalmazni kell a védelmi szabályokat az energetikai és a közlekedési ágazatban.

Jövő év elejétől bekerülnek a védendő infrastruktúrák közé az élelmiszer-, az egészségügyi-, a pénzügyi-, és az ipari ágazatban lévő, és a hatóság által nevesített infrastruktúra elemek.

Végül jövő júliustól az infokommunikációs technológiák, a vízszolgáltatók, a kormányzati szervek és a közbiztonság valamint a védelem kerül sorra.

A tervezet indoklása szerint 2008-ban született uniós irányelv, amely tagállami kötelezettségként határozza meg az energetikai és közlekedési ágazatokban lévő kritikus infrastruktúra elemek védelmét.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT