Bírósághoz fordult a földi kiszolgáló cég üzemi tanácsa

2012.03.20. MTI

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult a Malév Ground Handling üzemi tanácsa, az elbocsátásokról hozott munkáltatói döntés érvénytelenítése érdekében, mert úgy vélik, hogy a cégvezetés nem adta meg az egyeztetésekhez törvény szerint szükséges adatokat a munkavállalói oldalnak.

A vezetőség vagy felkészületlen volt, vagy szándékosan szabotálta az érdemi tárgyalásokat - áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) MTI-nek kedden eljuttatott közleményében.
Kifejtik: a Malév leállást követően a Malév Ground Handling földi kiszolgáló vállalat vezetője február 6-án tájékoztatta az illetékes munkaügyi központot arról, hogy csoportos létszámleépítésre készül. Ezzel párhuzamosan a cégnél működő üzemi tanácsot és a szakszervezeteket is értesítette szándékáról. A szakszervezet szerint azonban csak többszöri felszólításra dolgozták ki és adták meg az elbocsátások általánosan érvényes szempontjait.

A munkáltató a napokkal később megindult egyeztetések során végig elzárkózott attól, hogy az egyes területekre vonatkozó bontásban megadja az elbocsátás keretszámait - fogalmaznak.
A cégvezetés - bár a konzultációra vonatkozó tartalmi kötelezettségeinek az üzemi tanács szerint nem tett eleget - február 27-én döntést hozott a csoportos leépítésekről. Az üzemi tanács ezért annak kimondását kéri a bíróságtól, hogy a cégvezetés jogellenesen hozta meg február 27-én a dolgozók elbocsátásáról szóló döntését, így az nem érvényes.

A Malév GH az MTI megkeresésére azt közölte: szigorúan a hatályos jogszabályban előírtak szerint jártak el a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának eddigi kötelező elemeit illetően, és eszerint kerül sor az érintett munkavállalók munkaviszonyának megszüntetésére is.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG