Jogerősen felmentették Jászladány volt polgármesterét egy EU-pénz elszámolása miatti perben

2012.03.21. MTI

Másodfokon is felmentette Dankó Istvánt, Jászladány volt független polgármesterét a Debreceni Törvényszék az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése kísérletének vádja alól; az ítélet jogerőre emelkedett - közölte Makai Gabriella, a korábbi településvezető ügyvédje szerdán az MTI-vel.

A vád szerint a jászladányi főtér 55 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósult fejlesztésének egyik, 2,5 millió forint értékű részszámlájának a teljesítését Dankó István még polgármesterként úgy engedélyezte, hogy az abban szereplő munkálatokat a számla kiadásakor még nem végezték el. Mivel a beruházás 90 százalékos EU-támogatással valósult meg, a kifogásolt összeg 2,2 millió forint volt. Dankó István annak idején konkrétan az egyik járdaépítést igazoló számlát írta alá. A beruházást egyébként határidőre befejezték.

Tavaly októberben az első fokon eljáró Debreceni Városi Bíróság felmentette a vádlottat, mert indoklása szerint Dankó István nem tudhatta, hogy az akkor folyamatban lévő építkezés különböző szakaszai éppen hol tartanak, így azt sem, hogy a számla tartalma mire vonatkozik. A bíróság mindezt büntethetőséget kizáró okként értékelte.

A per az ügyészségi fellebbezést követően került a Debreceni Törvényszék elé, amely március 14-én hozott ítéletében helybenhagyta az első fokon hozott bírósági döntést.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS