Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman a jogi segítségnyújtást kizáró rendelkezés miatt

2012.03.22. MTI

Az alapvető jogok biztosa szerint alaptörvénysértő az, hogy a jogi segítségnyújtásról szóló törvény értelmében nem kaphat jogi támogatást az, aki az alkotmányjogi panaszt benyújtja; Szabó Máté ezért az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérte a jogszabály kifogásolt rendelkezésének megsemmisítését.

Az ombudsmani hivatal közleményében, amelyet csütörtökön jutattak el az MTI-hez, kifejtették: Szabó Máté szerint a törvény a rossz vagyoni helyzetben lévőket zárja el attól, hogy alkotmányjogi panaszt tegyenek az Alkotmánybíróságon.

Az alapvető jogok biztosa szerint a jogi segítségnyújtást kizáró rendelkezés sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a hatékony jogorvoslathoz való jogot, illetve ellentétes az esélyegyenlőség előmozdításával is, ezért indítványában azt kérte az Ab-től, hogy semmisítse meg a jogi segítségnyújtásról szóló törvény kifogásolt rendelkezését - áll a közleményben.

Az ombudsmani hivatal azt írta: az állami költségvetésből finanszírozott jogi segítségnyújtás intézményét azért hozták létre, hogy szakszerű jogi tanácsot és képviseletet kaphassanak azok is, akik rossz szociális helyzetük miatt nem tudják megfizetni az ügyvédi költségeket. Az alkotmányjogi panasz eljárásban azonban erre nincs lehetőség - ezt a jogi segítségnyújtásról szóló törvény zárja ki - miközben az Alkotmánybíróságról szóló törvény előírja a jogi képviseletet - olvasható a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG