Módosul a fogyasztóvédelmi törvény

2012.03.23. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Már csak az országgyűlés jóváhagyására vár a fogyasztói törvény módosítása, amelynek tervezetét a kormány szerdai ülésén elfogadta, és amelynek révén a jövőben - többek között - gyorsabbá válik a panaszkezelés és bővül a békéltető testületek hatásköre - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az országgyűlés elé kerülő javaslat bővíti a fogyasztó fogalmát, a törvényben biztosított védelem a jövőben kiterjed a tisztán fogyasztói minőségben eljáró kisvállalkozásokra is.

A gyakorlati tapasztalatok alapján számos szabályt kiigazítanak, például a panaszkezelés és ügyfélszolgálati szabályok, a békéltető testületi eljárás, a közérdekű keresetindítás, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása terén.

A jövőben - érdemi válasz helyett - nem lesz elegendő csupán a további intézkedés megtételének szükségességéről tájékoztatni. A vállalkozás a megadott határidőig érdemben köteles válaszolni a fogyasztói panaszra. A megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek - jelenlegi tevékenységük, a fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése mellett – ezen túl tanácsot is adnak a fogyasztót megillető jogokról és kötelezettségekről. Felgyorsul a fogyasztók panaszainak kezelése, és - például a közérdekű keresetek újraszabályozása révén - a fogyasztói érdekvédő civil szervezetek hatékonyan léphetnek fel.

A kormány a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása érdekében kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók minél jobb tájékozódásának és az információkhoz való hozzáférésének a biztosítását
, a speciálisan védendő fogyasztók (gyermekek, fiatalkorúak, idősek, fogyatékkal élők) érdekeinek fokozott védelme – közölte az NGM az MTI-vel.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS