Április 4-ig véleményezhető az új postatörvény tervezete

2012.03.24. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási és társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új postatörvény tervezetét. A dokumentumot 2012. április 4-éig lehet véleményezni.

Jövő év január 1-jén megnyílik postai piac - a tervezet célja az ehhez szükséges szabályozási keretek megteremtése, az uniós szabályok átültetése. Az uniós elvárásoknak megfelelően az egyetemes postai szolgáltatás folyamatosságának biztosítása továbbra is állami kötelezettség, ám a levélpiaci monopóliumot meg kell szüntetni. A törvény megnyitja a piacot az új belépők előtt.

A tervezet 2020. december 31-éig a Magyar Posta Zrt.-t jelöli ki egyetemes postai szolgáltatónak, a társasággal az állam erre az időre közszolgáltatási szerződést köt. A postai piacfelügyeletet jelenleg ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feladatköre a területhez kötődő jogszabályalkotással és az egyetemes szolgáltatás finanszírozásához kapcsolódó ellenőrzési hatáskörrel bővül.

A javaslat kezdeményezi a postai piacra lépés feltételeinek újraszabályozását, engedélyhez kötve a fokozottabb minőségi és átláthatósági kritériumokat megkövetelő postai szolgáltatások nyújtását. A hatékony hatósági jogalkalmazás érvényesülése érdekében pontosítja a hatósági tevékenységhez kapcsolódó szabályokat.

A törvényjavaslat - az egyeztetéseket követően - várhatóan még ebben az ülésszakban az Országgyűlés elé kerül.

A törvénytervezet erről az oldalról tölthető le. A tervezetekre vonatkozó véleményeket, javaslatokat a velemeny@nfm.gov.hu e-mail címre kell elküldeni, az egyértelmű azonosíthatóság érdekében tárgyként minden esetben a minisztériumi iktatószámot kell feltüntetni: NFM/4272/6/2012.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT