Továbbra sem garantált az igazságszolgáltatás függetlensége

2012.03.24. MTI

A Transparency International Magyarország (TI) szerint az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítások továbbra sem garantálják az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A független jogvédő szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértő testülete, a Velencei Bizottság kritikáira adott válaszként benyújtott törvénymódosítások sem biztosítanak elegendő garanciát a korrupciós kockázatok kivédésére az igazságszolgáltatásban.

"Bár a javasolt rendelkezések némi előrelépést jelentenek a hatályos szabályozáshoz képest, a javaslat továbbra is a bírósági rendszer egészét érintő problémákat hagy megoldatlanul" - olvasható a közleményben.

A közlés szerint a törvénymódosító javaslat a bíróságok központi igazgatását felügyelő Országos Bírói Tanács (OBT) hatásköreinek megerősítésével kívánja korlátozni az igazgatási feladatokkal megbízott Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének "példátlan hatalmát", ugyanakkor az OBT továbbra sem lesz képes az OBH elnökét megakadályozni az ügyek "önkényes áthelyezésében" vagy a bírák kinevezésében.
Mint írják, továbbra sincs megfelelő garancia az OBH elnökének politikai befolyástól mentes megválasztására. Hozzáteszik: az Országos Bírósági Hivatal elnökének figyelembe kell vennie az ügyek áthelyezésekor az OBT ajánlásait is, de a döntés joga továbbra is a hivatal elnökéé.

A közlés kitér rá: a hatályos szabályozás szerint az Országos Bírósági Hivatal elnökének egyszemélyi döntésén is múlhat, hogy ki lesz bíró vagy bírósági vezető. A módosító javaslat szerint ezt már csak az OBT egyetértésével teheti meg, de egyetértés hiányában az elnök továbbra is érvénytelennek nyilváníthatja a pályázatot és újat írhat ki - teszik hozzá.

Az igazságszolgáltatás átláthatóságát veszélyezteti, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének határozatai és a bírák álláspályázatai sem nyilvánosak. A Transparency International hiányolja a megfelelő panaszeljárásokat és a közérdekű bejelentések kivizsgálására vonatkozó szabályokat. Jelenleg nem egyértelmű, hogy a bíróságokon belül pontosan mi a teendő, ha a döntést megpróbálják befolyásolni vagy a korrupció gyanúja merül fel - írják a közleményben.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság hétfőn tette közzé a magyar igazságszolgáltatási rendszert átalakító törvényekről megfogalmazott álláspontját.

A Velencei Bizottság szakvéleményének számos, elmarasztaló tartalmú eleme már korábban ismeretessé vált. Ennek nyomán a magyar kormányzat már múlt pénteken javasolta az Országgyűlésnek a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítását. A közigazgatási tárca közleménye szerint a Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe véve készítették el a törvénymódosító javaslatot.

Az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland a kormány képviselőivel folytatott szerdai budapesti megbeszéléseit követően a bírósági reformmal kapcsolatban kiemelte: véleményük szerint az OBH létrehozásával túl nagy jogkör került "egy kézbe". Az ET elismeri és értékeli azokat a módosításokat, amelyeket a kormány bejelentett ebben a kérdésben, de a Velencei Bizottság úgy ítéli meg, hogy további munkára van szükség - közölte.

Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára csütörtökön Brüsszelben úgy fogalmazott: a testület megítélése szerint jobb lenne, ha azokat a jogköröket, amelyeket Magyarországon most az Országos Bírósági Hivatal elnöke egyszemélyi felelősséggel gyakorol, "pluralista" testület kezébe adnák.

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KORMÁNYZAT
TRANSPARENCY INTERNATIONAL