Egymilliós kárt okoztak a szórakozóhelyeken a szerzői jogok megsértésével Fejérben

2012.03.24. MTI

Több mint egymillió forint kárt okoztak a zeneszolgáltatáshoz kapcsolódóan a szerzői jogok megsértésével tavaly Fejér megye éjszakai szórakozóhelyein - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának a sajtóreferense szombaton az MTI-vel.

Ráskai Rita őrnagy tájékoztatása szerint az igazgatóság pénzügyi nyomozói és a Fejér Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság pénzügyőr járőrei tavaly 12 alkalommal tartottak ellenőrzést a megye éjszakai szórakozóhelyein.

Az egyik fő cél a diszkó és karaoke jellegű zeneszolgáltatásra vonatkozó, a szerzői jogokkal kapcsolatos jogsértések feltárása volt. A lefolytatott ellenőrzések nyomán tíz alkalommal indítottak büntetőeljárást a pénzügyi nyomozók. Több mint félezer CD-t, DVD-t, valamint számítógépeket és adathordozókat foglaltak le.

A lefolytatott nyomozások során a szerzői vagy a szerzői joghoz kapcsolódó jogok 170 rendbeli megsértésének a bűntettét állapították meg a NAV régiós nyomozói. Az okozott kár mértéke meghaladta az egymillió forintot. A vádemelési javaslattal befejezett büntetőeljárásokban a bíróság minden esetben elkobozta a lefoglalt adathordozókat.

Ráskai Rita kitért arra, hogy a jövőben további ellenőrzések várhatók a szerzői jogdíjak tulajdonosai és a legálisan, jogdíjat megfizetve dolgozó zeneszolgáltatók érdekeinek védelmében.

A szerzői jogi törvény rendelkezései szerint a zeneszámok többszörözése és azoknak például diszkószolgáltatással a nyilvánosságnak való közvetítése után jogdíjat kell fizetni. Ennek elmulasztása esetén a szerzői jogdíjak tulajdonosait anyagi hátrány éri. Az internetről letöltött, illetve a legálisan beszerzett zeneszámokból készített összeállítást, úgynevezett zenemixet csak úgy használhat fel bárki, ha azt a Mahasz engedélyezi és a jogdíj megfizetését egy hologramos matricának a CD-re való felragasztásával igazolja.
 

  • kapcsolódó anyagok
SZERZŐI JOG
NAV
SZERZŐI JOGVÉDŐK