Mi történik az EU-ban ezen a héten?

A héten napirenden lesz a portugál mentőcsomag, valamint a járművek regisztrációjának egységesítése és egyszerűsítése is. Az EP képviselők delegációja Bakuba látogat.

Európai Bizottság

A Bizottság kedden (április 2.) teszi közzé a portugál gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatos harmadik jelentését. Portugália 2011. április 7-én kért pénzügyi segítséget az uniótól. A portugál mentőcsomagról május 17-én született megállapodás, amelynek értelmében 2011 és 2014 között 52 milliárd eurónyi támogatást nyújt az EU és 26 milliárd eurót az IMF. A pénzügyi támogatás keretében az Unió folyamatosan vizsgálja a portugál gazdaság teljesítőképességét.

A Bizottság szerdán (április 4.) mutatja be azt a javaslatát, amely egyszerűsítené a járművek tagállamok közötti regisztrációját. A javaslat célja az, hogy ha egy uniós polgár az egyik tagállamban dolgozik, és ott gépjárművet vásárol, azt hazatérésekor ne kelljen újra regisztráltatnia, továbbá azok is szabadon használhassák járművüket, akik az év egy részét más tagállamban töltik. A Bizottság javaslatában várhatóan megfogalmazza a regisztrációs procedúrák lényeges egyszerűsítésének és összehangolásának igényét is, mivel az országok eltérő követelményeket támasztanak a járművek regisztrációja terén. A Bizottság álláspontja szerint a jelenlegi tagállami szabályozások sok esetben csorbítják a személyek szabad áramlásának uniós alapfeltételét.

Európai Parlament

A héten nem tartanak hivatalos üléseket Brüsszelben, a képviselők saját választókerületeikben dolgoznak vagy interparlamentáris üléseken vesznek részt. Április 2-4. között tartják az Euronest parlamenti közgyűlését Bakuban, EP-képviselők és az EU keleti partnerországainak parlamenti képviselőinek részvételével.

Tanács

A héten nem üléseznek a tanácsi formációk, a húsvéti szünet miatt a következő Tanács ülésre csak április 23-án kerül sor.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ