Matolcsy levélben tájékoztatta Olli Rehnt a 2011-es költségvetés egyenlegéről

2012.04. 4. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a 2011. évi költségvetési hiányszámmal kapcsolatban levelet írt Olli Rehnnek, Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának. A levélben a tárcavezető tájékoztatta a biztost, hogy a magyar államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3%-át jelenti.

A 2011-es költségvetés annak az elfogadásakor vállaltakhoz képest is - az évközbeni egyszeri tételek nélkül - mintegy fél százalékkal kisebb, 2,94 % helyett 2,43 %-os hiánnyal zárt és 2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3% alatt tudtuk tartani a költségvetési hiányt. A tervezetthez képest sokkal kedvezőbb hiány a szigorú költségvetési politika folytatása mellett alapvetően az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető.

Ezek az adatok jól mutatják, hogy a magyar gazdaság a fenntartható fejlődés irányába halad, és a strukturális reform már bevezetésre került intézkedései további javulást biztosít a magyar költségvetés helyzetében. – zárta levelét a miniszter.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
KÖLTSÉGVETÉS