Véget érhet az eurózóna recessziója?

2012.04.10. MTI

A német, az olasz és francia statisztikai intézetek közös előrejelzése szerint tavasz végére megállhat az eurózóna recessziója.

A három statisztikai hivatal előrejelzései szerint nyárra lassú gazdasági növekedés is kezdődhet az eurózóna országaiban. Az elmúlt három hónapban az eurózóna recessziója 0,2 százalékra zsugorodott, a tavaly év végi 0,3 százalékhoz képest. Az előrejelzések a következő három hónapra stagnálást, majd nyárra lassú, 0,1 százalékos növekedést jósolnak.

Az intézetek előrejelzése azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a romló munkaerőpaci helyzet rányomja a bélyegét a háztartások fogyasztására, mivel a csökkenő kereslet veszélyeztetheti a pozitív adatokat. Továbbá arra is figyelmeztet, hogy a jósolt növekedés még lassú és bizonytalan. Rámutat, hogy az olajárak további emelkedése sem kizárt, amely további negatív befolyásoló tényező lehet. Az olasz ipari miniszter a jelentéssel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy megszorításokkal nem lehet növekedést generálni, utalva ezzel a háztartások visszafogottabb fogyasztására.

Biztató hír, hogy Nagy-Britannia gazdasága is erőteljes növekedésbe kezdett, és elkerülte az újabb recessziós hullámot. Az eurózóna gazdasági növekedése a zónán kívüli országok, így Magyarország gazdaságára is pozitív hatással lehet.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ