Csökkentek az uniós fejlesztési segélyek

Az Európai Unió 55,2 milliárd euró fejlesztési támogatást nyújtott 2011-ben, ami a GNI 0,42 százaléka. Előző évben az Unió GNI-jének 0,44 százalékát fordította ilyen célokra.

A EuropeanVoice hírportál megjegyzi, hogy ez volt az első olyan alkalom az évtizedben, amikor egyik évről a másikra csökkent a támogatási összeg. Az OECD a témában kiadott riportjából kiderül, hogy az Európai Unió és tagállamai is csökkentették fejlesztési kiadásaikat 2011-ben. Az Unió 2011-ben 55,2 milliárd eurót fordított fejlesztési segélyezésre. Az Európai Unió intézményei 6,4 százalékkal csökkentették ilyen jellegű kiadásaikat a 2010-es évhez képest, 2011-ben 9,5 milliárd eurót fordítottak a célra.

Az uniós tagállamok is szűkebbre szabták a fejlesztési segélyek kereteit, a legjelentősebb csökkentést Spanyolország (-32 %) és Görögország (-39,3 %) hajtotta végre, őket követi Belgium (-13,3%) és Ausztria (-14,3%). Azonban nem minden ország döntött a kiadások lefaragása mellett, három ország Olaszország (33%), Svédország (10,5%) és Németország(5,9%) növelte a fejlesztési segélyekre szánt összegeket.

Catherine Olier, az EU Oxfam vezetője a fejlesztési segélyek csökkenésére reflektálva elmondta, hogy ez a magatartás megbocsáthatatlan, mivel az Unió nem hagyhatja, hogy a legszegényebb emberek szenvedjék meg a megszorításokat. Andris Piebalgs fejlesztési biztos is úgy véli, hogy krízisben sem szabad megfeledkezni a rászorulókról.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ