Ötszáznál több alkotmányjogi panasz az első negyedévben

2012.04. 6. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Az első negyedévben összesen 601 alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab), ebből 333 volt olyan beadvány, amelyben a korábban normakontrollt kérők a törvény erejénél fogva megszűnt ügyüket személyes érintettségre hivatkozva kívánták folytatni, s a panasz benyújtására január elsejétől három hónap állt rendelkezésükre - közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára csütörtökön.

Többen kezdeményezték a magán-nyugdíjpénztári törvény megsemmisítését, mások a bírói nyugdíjkorhatárral kapcsolatos szabályozást támadták, míg nagy energetikai cégek a távhő árszabályozását részletező jogszabály alkotmányosságát vitatták. A beérkezett indítványok feldolgozása folyamatban van. Ugyanakkor a múlt év végi jogszabályi változások folytán 1055 ügy szűnt meg az Ab-n, 37 ügyet pedig végzéssel áttettek a Kúriára.

A folyamatban lévő ügyekről szólva a főtitkár közölte: 2011. december 31-én összesen tizenhét ombudsmani indítványt tartottak nyilván, közülük hatot az adatvédelmi biztos, ötöt-ötöt az általános ombudsman és a jövő nemzedékek szószólója, egyet a kisebbségi biztos jegyzett. Január 1-je óta az egyetlen ombudsman, az alapvető jogok biztosa három, utólagos normakontrollra irányuló indítvánnyal fordult az Ab-hez: az első az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, a második a jogi segítségnyújtásról szóló törvény egyik rendelkezését, a harmadik pedig a hallgatói szerződésekkel összefüggő szabályozást kérdőjelezte meg.

Az év első három hónapjában 19 bíró fordult az Ab-hoz, így jelenleg összesen 107 bírói kezdeményezés van az alkotmánybíráknál. Emellett két alkotmányértelmezési indítvány van a testület előtt: a kormány nevében a közigazgatási és igazságügy-miniszter azt kérte a testülettől, hogy részletesen értelmezze azt a határozatát, amely alkotmányellenesnek minősítette a médiaszabályozás több pontját. A két határozattervezetet a múlt héten kezdte tárgyalni az Ab teljes ülése.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG