Ötoldalú szakértői egyeztetés lesz a jegybanki függetlenségről

2012.04.10. Jogi Fórum/ Kormany.hu

Hamarosan ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal foglalkozó stábjával folytatott eszmecserét.

A jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról, amelynek elfogadása a hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltétele, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői fognak egyeztetni.

Fellegi Tamás Washingtonban az IMF Christoph Rosenberg vezette csoportja mellett - amellyel szerdán folytatott egyeztetést - találkozott Charles Collyns amerikai pénzügyminiszter-helyettessel, valamint tárgyalt Charles Dallarával, a Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) vezérigazgatójával, aki a görög pénzügyi válsággal kapcsolatban a magánhitelezőket képviseli.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: az IMF-fel folytatott egyeztetésnek változatlanul az a célja, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a hivatalos tárgyalások.

"A hivatalos tárgyalások nem kezdődtek még meg. A mostani egyeztetéseknek az a célja, hogy minél hamarabb el tudjuk kezdeni a tényleges tárgyalásokat, amikor az asztalra tud kerülni konkrétan az a kérdés, hogy milyen program mentén, milyen összegben, milyen feltételekkel tud Magyarország pénzügyi csomaghoz jutni, az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF közös tárgyalódelegációjától" - jelentette ki.

"Úgy gondolom, hogy a mi oldalunkról nincs jelentősebb akadálya a tárgyalások megkezdésének. Azokat a feltételeket pedig, amelyeket az IMF előfeltételként szeretne látni, a magyar kormány kész és tudja teljesíteni" - mondta a miniszter.

"Valójában most az a kérdés, hogy az európai színtéren mi történik. Várjuk az Európai Központi Bank véleményezését az eddigi időszak döntéseiről, fejleményeiről, és várjuk azt, hogy a közeli jövőben - most folyik az időpont egyeztetése - összeüljön egy szakértői szintű munkacsoport - az EKB, az Európai Bizottság, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank alapjában jogi képviselőivel - egyeztetni, hogy az a csomag, amely a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza és amely, ha úgy tetszik, előfeltételként szerepel a tárgyalások megkezdéséhez, milyen konkrét formát öltsön" - fogalmazott Fellegi Tamás.

Jelezte: a hivatalos tárgyalások csak a munkacsoport egyeztetése után kezdődhetnek meg, s hogy mostani, washingtoni egyeztetésének célja nem az volt, hogy kijelöljék az ezek megkezdésének időpontját.

"Nem azért jöttünk, hogy most időpont-kijelölés legyen. Ugyanaz a helyzet, mint a legutolsó itteni találkozók előtt volt: megint lezárult egy egyeztetési szakasz az európai intézményekkel. A múlt héten a magyar kormány, bőven a határidő lejárta előtt, megküldte az Európai Bizottságnak a válaszát azokra a felvetésekre, amelyek Marco Buti főigazgató levelében szerepeltek, és az erre adott véleményeket várjuk a bizottságtól és a központi banktól is. Az ezekkel kapcsolatos véleményeket egyeztettük most Washingtonban az IMF képviselőivel" - mondta a tárca nélküli miniszter.

Fellegi Tamás elmondta, hogy az IMF-ben most folytatott megbeszélésein felmerült: az IMF és a Világbank tavaszi idősszakát "fel tudjuk-e használni a tárgyalások megkezdésére, folytatására."

"Ez annak a függvénye, hogy milyen gyorsan és milyen eredményesen tudunk az Európai Központi Bankkal, illetve az Európai Bizottsággal megegyezésre jutni. Közismert, hogy egy trojkával tárgyalunk, tehát ahhoz, hogy a tárgyalásokat meg tudjuk kezdeni, mind a három érintett félnek, a központi banknak, az Európai Bizottságnak és a valutaalapnak egyaránt zöld utat kell adnia. Ha ez megtörténik a tavaszi ülésszak előtt, ami április 21-22-én lesz Washingtonban, már tudunk tárgyalni itt, Washingtonban is. Ha nem, akkor nem" - nyilatkozott Fellegi Tamás.

Fellegi Tamás több napos washingtoni programja részeként előadást és háttérbeszélgetést tartott továbbá „Az eurozóna válság egy nem eurozóna tagállam perspektívájából” címmel az American Enterprise Institute (AEI) által szervezett rendezvényen neves amerikai gazdaságpolitikai kutatók, szakértők előtt. A miniszter ezt követően a German Marshall Fund meghívására részt vett egy, a gazdasági helyzetről és a magyarországi kilátásokról szóló panelbeszélgetésen a Transatlantic Academy konferenciáján, melynek témája a magyar gazdaság és belpolitika kulcskérdései és fejleményei voltak.