Hatályon kívül helyezték az ítéletet a mohácsi uzsorások ügyében

2012.04.11. MTI

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Pécsi Törvényszék.

A Saághy Ferenc bíró vezette büntetőtanács egyben új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró Pécsi Városi Bíróságot. Az indoklás szerint a bíróságon megsértették az eljárási szabályokat azzal, hogy az ítéletet nem az az összetételű tanács hozta meg, mint amelyik a tárgyalást tartotta.

A városi bíróság tavaly júliusban Sztojka Sándort többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, Gojkovics Tamást pedig emellett önbíráskodás miatt is elmarasztalta. Sztojkát nem jogerősen 8 év börtönbüntetésre és 2 millió forint pénzbüntetésre, Gojkovicsot 9 év fegyházbüntetésre és másfél millió forint mellékbüntetésre ítélte, valamint elkobozta a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt.

A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra. Ha az adósok határidőre nem fizettek, a tőke dupláját és annak kamatait követelték tőlük. Így fordulhatott elő, hogy a néhány tízezer forintos kölcsönből idővel több százezer forintos, vagy milliós tartozás lett. A vádlottak sokszor életveszélyes fenyegetésekkel vették rá "ügyfeleiket" az összegek átadására, voltak, akiket bántalmaztak is. Az egyik adósuk kirabolt egy vendéglátóhelyet Mohácson, hogy törleszthesse a tartozását.

Az uzsorások ellen 2008 szeptemberében, az egyik adósuk feljelentésére indult eljárás. Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte a vádlottak többszörösen büntetett előéletét, és azt is, hogy a bűncselekményeket kiszolgáltatott emberek sérelmére követték el. Enyhítő körülmény volt a részben beismerő vallomásuk, valamint az, hogy évek óta vannak előzetes letartóztatásban és kiskorú gyermekről gondoskodnak. Ügyük a fellebbezések miatt került a Pécsi Törvényszékre.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG