Újabb spanyol megszorítások jönnek

2012.04.11.

Brüsszel üdvözli a spanyol kormány tervét, amely újabb 10 milliárd eurós megszorító intézkedéseket tartalmaz, azonban a piacok nem nyugodtak meg a hír hallatán.

A tegnapi napon (április 10.) Olivier Bailly az Európai Bizottság szóvivője elmondta: az Európai Unió üdvözli a spanyol lépéseket, mivel további korlátozó intézkedések szükségesek az 5,3 százalékos deficit megtartásához 2012-ben. Az unió annak ellenére is jóváhagyta a megszorításokat, hogy azok főként az oktatást és az egészségügyet érintik. A mostani 10 milliárdos költségcsökkentés nem része a március végére betervezett 27 milliárd eurónyi csomagnak; azon felüli összeget jelent. A megszorításokat annak ellenére is végigviszi a kormány, hogy Mariano Rajoy kormányfő korábban felhívta arra a figyelmet, hogy Spanyolország gazdasági helyzete rosszabbul alakul, mint azt előzetesen várták.

Az EUobserver hírportál rámutat, hogy a pénzpiacok a megszorítások hallatán nem nyugodtak meg, és továbbra is arra spekulálnak, hogy Spanyolország lesz a következő a sorban, aki uniós mentőcsomagra szorul majd. Miguel Ordonez, a spanyol központi bank vezetője még korábban rámutatott, hogy a spanyol kormány eddig még nem egyezetett az Európai Központi Bankkal az esetleges spanyol mentőcsomagról, azonban a spanyol bankoknak szüksége lehet a későbbiekben valamilyen központi segítségre.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ