Bővülhet a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszere

2012.04.16. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Az adórendszerről, a Nemzeti Fejlesztési Tervről, a közoktatás átalakításáról, a felnőttképzés helyzetéről tárgyaltak a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén az érdekegyeztetés országos fórumának résztvevői, a kormány, a munkavállalók, a gazdasági szervezetek, a tudomány, az egyházak, valamint a civil szféra képviselői.

Az ülést követően Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára elmondta: módosulhat, kiegészülhet a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszere jövőre, amennyiben az oldalakkal közös álláspontot tud kialakítani a szaktárca. A tanácskozáson a kormány képviselője megerősítette, hogy a kabinet kitart az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett és ennek jegyében jövőre megszünteti az úgynevezett bruttósítást is. Az EU/IMF tárgyalások előkészítő megbeszélésein nem vetődött fel az egykulcsos adó változtatásának ügye, mint ahogy az sem, hogy az adórendszer kétharmados oltalmát iktassa ki a kormány – mondta el Balog Ádám.

Az ülésen a munkavállalói oldal azt szorgalmazta, hogy határozati javaslatban mondák ki: az egykulcsos szja helyett vissza kell állítani a progresszív adózást. Ezt a javaslatot a gazdasági oldal elutasította, a többi pedig egyeztetés híján nem tudta elfogadni. A javaslatot valószínűleg a következő, május 24-i ülésen tárgyalják meg – mondta Gaskó István, az NGTT levezető elnöke.

Az ülésen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a közoktatási intézményrendszer átalakításáról számolt be a tanács résztvevőinek. Az államtitkár közölte: komoly megerősítést kapott abban, hogy az oktatási rendszerben gazdaságorientált tananyagokra van szükség, és a nevelés megerősítését, előtérbe helyezését szinte minden oldal pozitívan fogadta. Megerősítő visszajelzéseket kapott a tartalmi szabályozás kérdésében is. A munkavállalói oldal képviselője, Varga László ugyanakkor ismét bírálta, hogy a tankötelezettség 16 éves korig tartson – tette hozzá.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
SZOCIÁLIS SZFÉRA