A szabolcsi bíróságokon jelentősen csökkent az ügyek száma tavaly

2012.04.16. MTI

A fizetési meghagyásos eljárások közjegyzői hatáskörbe kerülésével jelentősen csökkent az ügyszám a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróságokon tavaly - közölte a Nyíregyházi Törvényszék elnöke a hétfői összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

Gyulai Gábor elmondta: a bíróságokon korábban tömegével jelentek meg a tipikusan alacsony értékű követeléseket érvényesítő, nemperes eljárások, a hatásköri módosítás nyomán viszont éves szinten körülbelül tízezres nagyságrendben csökkent a szervezetre háruló ügyek száma.

Az ítélkezés időszerűségével kapcsolatban Gyulai Gábor örvendetesnek nevezte, hogy a megyei bíróságokon a két évet meghaladó ügyek száma az országos összehasonlítás szempontjából is nagyon kedvező, 2-3 három százaléknyi.

A statisztikák szerint az ügyek a civilisztikai ügyszakban több mint 90, a büntetőben pedig több mint 80 százalékban egy év alatt befejeződnek - tette hozzá a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

A tájékoztatón Gyulai Gábor elmondta: a bírói létszám csökkenése jelenti az egyik legnagyobb problémát. Az elmúlt évben 122 bíró dolgozott a szervezetnél, ebben az évben azonban a nyugdíjba vonulások miatt tíz bíró szolgálati viszonya szűnik meg, ketten pedig időközben meghaltak.

A távozó bírák helyére kinevezett négy új bíró szolgálatba lépése viszont csak csökkenti, de nem oldja meg az egyébként folyamatosan mutatkozó, bíróhiányból eredő problémákat - jelezte a törvényszék elnöke. Gyulai Gábor közlése szerint ez azt jelenti, hogy a dolgozó bírák nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, a kieső bírók egy részét pedig kirendeléssel kell pótolni.

A fejlesztésekről szólva elmondta: tavaly fejeződött be a Nyírbátori Városi Bíróság épületének rekonstrukciója, a munkakörülmények javítása érdekében pedig bevezették a vidéki bíróságokon is a digitális hangrögzítés lehetőségét.

A Nyíregyházi Törvényszék elnöke a gazdálkodás kapcsán szólt arról is, hogy - különösen a dologi kiadásokat illetően - jelentősen szűkültek a lehetőségek. A reális igényeknek nem egészen hetven százalékát kapta meg a megyei bírósági szervezet; a hét bírósági épület működtetési költségeire az évi 520 millió forintos keret helyett csak 320 millió forintot. A hiányzó összeget az Országos Igazságszolgáltatási Tanács segítségével finanszírozták meg.

Gyulai Gábor szerint a bíróság pénzügyi helyzetet a szakértői és az ügyvédi költségek növekedése is nehezíti, az ennek a fedezésére elkülönített 50-60 millió forintból ugyanis csak 30 millió forint érkezett a központi költségvetésből. Ennek következménye, hogy a szakértői és az ügyvédi számlák kifizetésével többször késedelembe esett a törvényszék - tette hozzá.

A szabolcsi bíróságokra tavaly 30.133 ügy érkezett, ez az azt megelőző évhez képest 31 százalékos csökkenés, emellett 2011-ben 30.379 ügybefejezés volt, ez több mint harmadával kedvezőbb a 2010-es adatnál. A Nyíregyházi Törvényszékre a két évvel ezelőttihez képest 0,7 százalékkal kevesebb, összesen 20.892 ügy érkezett be 2011-ben, a befejezések száma (21.651) azonban háromszázalékos növekedést mutat.

A folyamatban lévő ügyek száma a korábbi 2694-gyel szemben 2428 volt az előző évben, ami az ügyhátralék 9,9 százalékos csökkenését jelenti.

A cégbíróságra 2010-hez képest tavaly több (15.173) ügy érkezett ugyan, a befejezések aránya (15 865) azonban csaknem 7 százalékkal jobb volt. A munkaügyi bíróságra összességében kevesebb, összesen 1345 ügy érkezett 2011-ben, itt több mint tíz százalékkal növekedett a befejezett ügyek (1442) aránya.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG