Kétszáz jogszabály született az első negyedévben

2012.04.17. Jogi Fórum / Merlin

Márciusban felgyorsult a magyar jogalkotás, egy hónap alatt annyi jogszabályt hirdettek ki, mint az előző kettőben összesen – derül ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárából. Március végéig 204 központi jogszabály jelent meg – ez meghaladja a 2011-es szintet –, ezek nagyjából egyharmada kormányrendelet volt. A jogszabályok több mint fele legkésőbb a kihirdetés másnapján hatályba lépett.

Január-februárban összesen 103, majd csak márciusban 101 központi jogszabályt hirdettek ki hazánkban – derül ki Magyarország legnagyobb jogi kiadója, a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adataiból. Az év első három hónapjában megjelent törvények, kormány- és miniszteri rendeletek száma így 204 volt, ami több az egy évvel korábbinál: 2011-ben 185 jogszabály volt ez a szám az első negyedévben.

Nemcsak az új jogszabályok száma nőtt meg márciusban, hanem fokozódott az a jogbiztonságot fenyegető probléma is, hogy nincs kellő idő felkészülni a megjelent törvényekre és rendeletekre azok hatályba lépése előtt. Az első két hónapban összesen 51 olyan jogszabály volt, amely vagy a kihirdetés napján – azaz néhány percen vagy órán belül –, vagy legkésőbb másnap hatályba lépett. Márciusban ennél is több, 58 olyan jogszabály született, amely legkésőbb a kihirdetés másnapján hatályos volt, vagyis a márciusi törvények és rendeletek több mint felét nem volt idő alaposan megismerni.

Az idén elfogadott 18 törvényből 12 már a kihirdetése másnapján hatályos volt, további kettő egy héten belül hatályba lépett. A kormányrendeleteknél is hasonló az arány: a 61-ből 8 már a megjelenés napján, további 29 másnap hatályba lépett (és további 13 hatályosult a kihirdetését követő 7 napon belül). Márciusban 5, az első negyedévben összesen 15 olyan jogszabályt hirdettek ki, amely ezt követően több mint 15 nappal később lép vagy lépett hatályba. A jogbiztonság és a kiszámíthatóság szempontjából pozitív változás, hogy a január-februári 15 után márciusban már csak 1 olyan jogszabály született – az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) kormányrendelet módosítása–, amely már a kihirdetés napján hatályba is lépett.

Az első negyedévben, ahogyan tavaly is, a legtöbb új jogszabályt a kormányrendeletek jelentették: csak márciusban 36-ot, az első negyedévben 61-et hirdettek ki, így az új jogszabályok 30 százaléka ebbe a csoportba tartozik (ez az arány lényegében megegyezik a tavalyival). A vidékfejlesztési miniszter a második legaktívabb jogalkotó 31 rendelettel, de az első negyedévben megjelent 18 törvénynél több rendeletet adott ki a közigazgatási és igazságügyi, valamint a humánerőforrás-miniszter is (19-et és 20-at).

Idén sokkal kevesebb törvényt alkotott a parlament, mint tavaly: akkor március végéig 36 – ezen belül márciusban 35 – törvény jelent meg, vagyis épp kétszer annyi, mint idén. A kormányrendeletek száma tízzel haladja meg az egy évvel korábbit, a legtöbb miniszter is kicsivel több rendeletet adott ki, mint tavaly (de például a külügyminiszter március végéig nem alkotott jogszabályt, míg tavaly három rendeletet adott ki az első negyedévben). Érdekes, hogy a médiahatóság idén 10 rendeletet tett közzé a tavalyi 1 után, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete viszont csak egyet a tavalyi hattal szemben.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS