A diákok 67 százaléka választotta az e-felvételit

2012.04.17. MTI

Az idén a felsőoktatási intézményekbe pályázók csaknem 67 százaléka választotta az e-felvételit, nappali munkarendben a legtöbben a gépészmérnöki képzést jelölték meg, a legnépszerűbb intézmény az ELTE. A legfiatalabb felvételiző 1997-ben született, és idén érkezett jelentkezés Kazahsztánból is.

Összegzésük szerint évente csaknem 10 százalékkal nő az e-felvételit választók aránya. Az idén mintegy 110 ezren jelentkeztek, és közülük több mint 73 ezren, vagyis a felvételizők csaknem 67 százaléka választotta az e-felvételit.

A 2012 szeptemberében induló képzésekre jelentkezők közül 80.829-en jelöltek meg első helyen alap- és egységes, osztatlan képzést, 21.772-en választottak mesterképzést, és 7053-an készülnek valamilyen felsőfokú szakképzésre.

A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82.661-en jelentkeztek nappali munkarendre. Levelező munkarendet a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig 1-1 százalékuk jelölt meg első helyen.

Az idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen 13.950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A második helyen a gazdaságtudományok képzési terület áll 11.421 jelentkezővel, míg a harmadikon a 9187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok.

A nappali munkarenden alap képzésre, valamint egységes, osztatlan képzésre jelentkezők közül első helyen legtöbben a gépészmérnöki szakot jelölték meg. A lista második helyén a mérnök informatikus, míg a harmadikon a tavalyi listavezető gazdálkodási és menedzsment alapszak áll.

A legnépszerűbb intézmény az idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, több mint 13 ezren jelölték meg első helyen az ELTE valamely képzését. Minimális különbséggel áll a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a dobogó második, illetve harmadik fokán.

A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola vonzotta a legtöbb első helyes jelentkezőt - olvasható.
Az idei jelentkezők 56 százaléka nő, és egy felvételiző átlagosan 3,61 szakra jelentkezett. Kirívó esetek, mint minden évben, most is akadnak: a 2012-es csúcstartó 56 képzést jelölt meg. Legtöbben a 19-20 éves korosztályból jelentkeztek, az idei legfiatalabb felvételiző 1997-ben, míg a legidősebb 1919-ben született, bár a szakemberek szerint valószínű, hogy ez utóbbi születési dátum gépelési hiba vagy elírás következménye.

A külföldi jelentkezők legnagyobb számban a szomszédos országokból, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és Ukrajnából érkeztek, de akadnak felvételizők Kazahsztánból is.

  • kapcsolódó anyagok
FELSŐOKTATÁS