A kormány elkötelezett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás lezárására

2012.04.18. MTI

Magyarország kormánya elkötelezett az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó elővigyázatossági hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése mellett, amihez szükséges a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás sikeres lezárása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Az NGM közleménye szerint az Európai Bizottság által indított eljárás során a magyar kormány elkészítette a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt és az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit módosító jogszabályok tervezetét. A tervezett módosításokról a kormány tájékoztatta az Európai Bizottságot, valamint megkérte a MNB és az Európai Központi Bank (EKB) véleményét is.

Az EKB és az MNB a véleményét megküldte a kormánynak, az Európai Bizottság főigazgatójának március 9-i levele alapján pedig azt az Európai Bizottság tudomásul vette. A kormány április 17-én ezzel a tartalommal nyújtotta be az MNB törvényt módosító javaslatokat az Országgyűlésnek.

A közlemény szerint amennyiben a javasolt törvénymódosításokat a parlament elfogadja, a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós joggal. A kötelezettségszegési eljárásban az egyetlen, még nyitott kérdés az MNB – az új jegybanktörvény hatályba lépése előtt kinevezett – elnökének és alelnökeinek jövedelemszabályozása.

A kormány a tárgyalások iránti erős elkötelezettsége bizonyítékaként ezáltal is meg kívánja erősíteni, hogy kész végrehajtani a vállalásait - közölte az NGM.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT