A húsvéti ellenőrzések után várhatóan 90 millió forintot meghaladó bírságot vet ki a NAV

2012.04.20.

Az elmúlt évhez képest javult a számla- és nyugtaadási fegyelem.

A NAV közleménye szerint az árusok az idén nemcsak a húsvétra, hanem az ellenőrzésre is felkészültek. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évhez képest javult a számla- és nyugtaadási fegyelem, jóllehet az esetek negyedében még mindig nem állították ki a vásárlást igazoló bizonylatot.

Húsvét vasárnap és hétfőn a mulasztás aránya megduplázódott, több mint felére nőtt. Az ünnepnapokon - sokak meglepetésre - az adóellenőrök sem pihentek, hanem a legkülönfélébb rendezvényekre látogattak el. Megkóstolták a helyi kifőzdék specialitásait, vásároltak, készítettek húsvéti asztaldíszt, tojást festettek, majd várták a nyugtát, legtöbbször hiába. Még rosszabb volt az arány, ha a revizorok más országból érkező turistának álcázva vásároltak.

A szigorú szankciók ellenére továbbra is sok a feketén (bejelentés nélkül) foglalkoztatott munkavállaló. Az adózó ebben az esetben nemcsak az esetleges egymillió forintos mulasztási bírságot, hanem üzletének az ideiglenes lezárását is kockáztatja. Így az idén is sok üzlet ajtajára került ki a 12 napos bezárást jelző határozat. (A feketén foglalkoztató mellett az igazolatlan eredetű árut forgalmazó és a nyugtaadást elmulasztó visszaesők esetén is alkalmazható az üzletlezárás szankciója.)

A NAV közleménye figyelmeztet arra, hogy az ünnep elmúltával sem dőlhetnek kényelmesen hátra az árusok, vásározók, mert az adóhatóság tavaszi ellenőrzési sorozata "nem ért véget a locsolkodással". Az adóellenőrök és pénzügyőrök – akár "külföldi turistaként" is – felbukkanhatnak az ország bármely pontján szervezett majálison is.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
NAV