Továbbra is előzetesben marad az EH Zrt. volt vezérigazgatója

2012.04.24. MTI

Elutasította az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. korábbi vezérigazgatója előzetes letartóztatásának megszüntetésére, illetve házi őrizetének elrendelésére irányuló ügyészi és védői indítványokat a Nyíregyházi Városi Bíróság - tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese, szóvivője hétfőn az MTI-t.

A hűtlen kezeléssel gyanúsított Kiss Zoltán Tamás előzetes fogva tartása így továbbra is május 10-ig tart.

Nyakó Zsuzsanna elmondta: a megyei főügyészség, valamint a meghatalmazott védő által benyújtott indítványok indoklása szerint a gyanúsított munkaviszonya megszűnt az EH Zrt.-nél, így szerintük az előzetes letartóztatás elrendelésének és meghosszabbításának indoka sem áll már fenn. Emellett kisebb a lehetősége annak, hogy a tanúkat és a gyanúsítottakat vallomásuk megtételében befolyásolja, így az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok a gyanúsított házi őrizetének elrendelésével is biztosíthatók.

A bíróság szerint azonban a gyanúsítottal szemben az előzetes letartóztatás elrendelésének, illetve meghosszabbításának feltételei változatlanul fennállnak - indokolta a döntést a szóvivő. Mint azt Nyakó Zsuzsanna kifejtette, egyrészt a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésének alapos a gyanúja, másrészt megalapozottan feltételezhető, hogy K. Zoltán Tamás szabadlábra helyezése esetén a tanúk befolyásolásával az eljárást megnehezítené, illetve veszélyeztetné.

Ennek az esélye ugyan kisebb, mint az előzetes letartóztatás elrendelésekor, de a bíróság álláspontja szerint ennek megakadályozására az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása nem elegendő - tette hozzá a szóvivő. A végzés ellen az ügyész, a gyanúsított és annak védője is fellebbezést jelentettek be.

A négy kórházat működtető holding volt vezérigazgatóját február 7-én vette őrizetbe a rendőrség, a bíróság pedig február 10-én meghozott végzésével elrendelte a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsított intézményvezető egy hónapra szóló előzetes letartóztatását. Márciusban a városi bíróság - a megyei főügyészség indítványára - két hónappal, május 10-ig meghosszabbította Kiss Zoltán Tamás előzetes letartóztatását.

Az Egészségügyi Holding Zrt. élére időközben másik vezetőt neveztek ki, mivel az államosítással formailag megszűnt Kiss Zoltán Tamás tisztsége.

A februárban megindított nyomozás eredetileg a holding két közbeszerzési eljárását érintette: a gyanú szerint egy vezérlési-irányítási számítógépes program, illetve egy automata gyógyszerelő rendszer beszerzéséhez kötődően történtek szabálytalanságok.

A nyomozás emellett további szabálytalanságokat is feltárt: a vezérigazgató az egyik személyi asszisztensét egyéni vállalkozóként és munkaszerződéssel is alkalmazta ugyanarra a munkakörre.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS