Május elseje után a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázni akkor, ha egyszerű betegszállításra van szükség. Ettől a naptól ugyanis az Országos Mentőszolgálat veszi át a betegszállítás irányítását.

A május elsejei átállás előtti utolsó egyeztetést tartották a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete, az Országos Mentőszolgálat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának képviselői csütörtökön a minisztériumban.

A tárgyalófelek a megbeszélésen kinyilvánították együttműködési szándékukat, hiszen – mint elhangzott – mindannyian érdekeltek a zökkenőmentes átállásban. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tavaly tárgyalásokat kezdett az érintettekkel annak érdekében, hogy az egységes betegszállítás irányítását az Országos Mentőszolgálat vegye át. Ennek eredményeként az OMSZ 2011. júliusától első lépésként a távolsági, megyéken átívelő betegszállítások összehangolásának feladatát vette át, 2012. január 1-től már valamennyi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló szolgáltató tevékenységét koordinálja, 2012. májusától pedig a betegszállításokra vonatkozó megrendelések, hívások fogadását, a betegszállítók operatív irányítását is Az OMSZ irányítási rendszerén keresztül követhető lesz, hogy melyik betegért mikor, hova kell menni. A magán-betegszállítók kapacitásaira ugyanakkor az egészségpolitikai célkitűzéseknek megfelelően hosszú távon is szükség van.

Az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás feladatainak teljes körű összehangolását, az esetleges párhuzamosságok elkerülését. A betegek érdeke ugyanis, hogy hatékony, korszerű és átlátható legyen a betegszállítás.