A költségvetés módosítását kezdeményezték fideszes képviselők az új szabálysértési törvény rendelkezései miatt. A büdzsé egyenlege nem változik.

A parlament korábbi döntése alapján április 15-től az általános szabálysértési hatóság a települési jegyző helyett a kormányhivatal.
Az Országgyűlés április 10-én fogadta el az erről szóló törvénymódosítást. A jogszabály az önkormányzatoknak befizetési kötelezettséget írt volna elő a szabálysértési feladatokhoz kötődő bérjellegű és dologi kifizetések forrásának biztosításához. Mivel azonban április közepétől a bírságbevétel a kormányhivatalokon keresztül a központi költségvetésbe folyik be, az önkormányzatok befizetési kötelezettsége kétszeres elvonást jelentene – derült ki annak a módosító indítványnak az indoklásából, amely akkor erre hivatkozva módosította volna a büdzsé főösszegét, növelve a költségvetés bírságbevételeit és a kormányhivatalok támogatását.

Csakhogy ezt a változtatást nem tudta elfogadni a parlament, mivel hiányzott a Költségvetési Tanács – minden, a büdzsé főösszegén változtató indítvány jóváhagyásához szükséges – hozzájárulása. A szabálysértési törvény új változatát így e korrekció hiányában szavazta meg a Ház.

Ezt orvosolja hét fideszes képviselő – köztük Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Kósa Lajos debreceni és Rogán Antal belvárosi polgármester – javaslata a költségvetés módosításáról. A csütörtökön beterjesztett indítvány a helyi önkormányzatok foglalkoztatásában álló és a kormányhivatalok állományába kerülő köztisztviselők bérének fedezetéhez szükséges nagyjából egymilliárd forintos átrendezést hajtja végre.

A módosítás a költségvetés bevételi és kiadási oldalát egyenlő mértékben érinti, így a valamivel több mint 576 milliárd forintos hiány változatlan marad. Elfogadásához a Költségvetési Tanács előzetes hozzájárulása szükséges.