Az Európai Unió (EU) jogi eljárást indíthat Nagy-Britannia ellen és büntetést szabhat ki rá amiatt, hogy a bevándorlás korlátozásával uniós jogot sértett – közölte a The Daily Telegraph című brit napilap hírportálja.

A David Cameron vezette konzervatív-liberális kormánynak két hónapja van arra, hogy teljesítse a szabad mozgáshoz való jog irányelvét, máskülönben az ügy az Európai Bíróság elé kerül. Brüsszel bírálata szerint a szigetország nem volt képes megfelelni az uniós állampolgárok külföldi lakhatását és munkavállalását érintő jog négy (egyébként főként technikai jellegű) szempontjának.

“Az Egyesült Királyság az EU egyik legnagyobb tagállamaként hozzávetőlegesen 2 millió másik uniós országból származó állampolgárnak ad otthont. Ezért fontos, hogy az Egyesült Királyság törvényei tiszteletben tartsák a jogaikat” – közölte az Európai Bizottság (EB).

Jogi szakértők képtelenség, hogy a brit kormány ennyi idő alatt végrehajtsa a kívánt változtatásokat, és a luxemburgi Európai Bíróság elé vitt ügyet valószínűleg el fogja veszteni.
A brit belügyminisztérium ugyanakkor kijelentette, hogy nem ért egyet az EB indoklással ellátott véleményét tartalmazó ultimátummal, és harcolni fog az ügyben.

A szabad mozgáshoz való jog 2004-es irányelvének értelmében – amit Brüsszel szerint 2006-ig teljesen végre kell hajtani – a 27 tagállam állampolgárait megilleti a “szabad utazáshoz, lakhatáshoz és munkavállaláshoz való jog” bárhol az Európai Unióban.

A szóban forgó irányelv egyben az uniós állampolgárok Európán kívüli rokonainak is biztosít bizonyos jogokat, amiket London megtagad tőlük – hangsúlyozta Brüsszel. Az unió végrehajtó testülete szerint Nagy-Britanniának fontolóra kellene vennie, hogy tartózkodási jogot ad az uniós állampolgárok széles értelembe vett hozzátartozóinak.

Brüsszel szerint a londoni kormánynak meg kell követelnie továbbá, hogy az országba érkezők magán-egészségbiztosítást kössenek annak ellenére, hogy jogosultak a brit ingyenes állami egészségügyi ellátás igénybevételére. A jelenlegi brit rendszer sérti az uniós jogot – figyelmeztetett a Bizottság.
Ezen felül a romániai és bulgáriai munkavállalókat az első 12 hónapban a többi uniós állampolgáréhoz hasonló tartózkodási engedélyben kell részesíteni – hangsúlyozta a testület.

Az EU 2004-es kelet-közép-európai bővítésekor egyébként Nagy-Britannia nem élt az átmeneti korlátozások lehetőségével és rögtön megnyitotta munkaerőpiacát nyolc új tagállam, köztük Magyarország előtt.