Neelie Kroes felhívást intézett a mobiltelefon-gyártókhoz, az internetes közösségeket üzemeltető cégekhez, valamint a nemzeti hivatalokhoz, hogy tegyenek intézkedéseket a gyermekbarátabb internet létrehozása érdekében.

Egy 2011-es Eurostat felmérés szerint a gyermekek egyre több időt töltenek a világhálón, és az internetezés egyre „személyesebbé” válik: minden harmadik gyermek ugyanis mobiltelefonon, minden negyedik pedig játékkonzolon keresztül csatlakozik az internetre. A 13 és 16 év közötti fiatalok több mint fele a saját szobájában számítógépezik. A Bizottság közleménye szerint napjainkban a gyermekek 75 százaléka rendszeresen használja az internetet és a 9–16 év közöttiek 59%-ának van profilja a közösségépítő weboldalak valamelyikén.

A Bizottság szerdán, május 2-án tette közzé azt a javaslatát, amely szerint a gyermekeket bizonyos digitális tudással kellene „felvértezni” annak érdekében, hogy nagyobb biztonságban legyenek böngészés közben. A Bizottság közleménye kiemeli az oktatás fontosságát: a gyermekeket nagyobb tudatosságra és felelősségtudatra kell nevelni.

Az új stratégia kreatív és oktató célzatú online felületeteket hozna létre, a gyermekek „internettudatos” oktatásának érdekében. A Bizottság mobiltelefonok és játékkonzolok gyártóit, internetszolgáltatókat, közösségépítő weboldalak működtetőit, mobiltelefonos alkalmazásokat és tartalmakat szolgáltató cégeket, fogyasztóvédelmi szervezeteket, kutatókat és gyermekvédelmi szervezeteket kíván felkérni a tartalmak előállítására.