Nyilvánosak a közpénzből fenntartott kosárlabda csapat szerződései.

Közérdekű adatok azok a szerződések, amelyeket a Falco KC kosárlabda klubjától kért a Nyugat.hu hírportál. A Szombathelyi Törvényszék döntésének a jelentősége, hogy kimondta, hogy az önkormányzati
tulajdonú gazdasági társaság közfeladatot lát el, ezért el kell számolnia a nyilvánosság felé a gazdálkodásáról.

Jogerősen pert nyert a Nyugat.hu a Falco KC Szombathely Kft. ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perben a Szombathelyi Törvényszéken. A hírportál többek közt arra volt kíváncsi, hogy 2009. január 1. és 2010. december 31. napjáig terjedő időszakban mikor és milyen összegű kifizetéseket teljesített a kizárólagos önkormányzati tulajdonú cég a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda részére, és ezen kifizetések milyen szerződésen, illetve jogcímen alapultak. A Falco KC a közérdekű adatkérést többek között arra hivatkozva tagadta meg, hogy a cég nem közfeladatokat lát el, ezért nem köteles kiadni az adatokat.

A bíróság jogerős ítéletével kötelezte a Falcót a szerződések kiadására, továbbá tájékoztatást kell adni arról is, hogy a megállapodás alapján az ügyvédi iroda mennyi ideig kezelhette a pénzt a számláján és jogosult volt-e a kamat megtartására. Szintén nyilvánosságra kell hozni, hogy az alperes mikor és mekkora összeget utalt át a Chathill Sport Enterprises Limited és az Executive Pro Managment cégek javára, és közölni kell, hogy a kifizetések milyen szerződésen, illetve jogcímen alapultak.

“Az ítélet azért jelentős, mert az Országgyűlés 2010-ben hatályon kívül helyezte azt a törvényi rendelkezést, amely egyértelművé tette, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok kötelezhetőek adatszolgáltatásra, vonatkoznak rájuk az átláthatóságot biztosító törvények. Ez a változtatás komoly jogértelmezési bizonytalanságokat szült. Az adatvédelmi biztos is az egyik állásfoglalásában arra a megállapításra jutott, hogy az ominózus törvénymódosítás követően “korlátozódott az állami és az önkormányzati tulajdonban álló cégek kezelésében lévő adatok nyilvánossága. Míg az állami cégek esetében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény rendelkezik arról, hogy közérdekből nyilvános minden, az állami vagyonnal való gazdálkodásra és az azzal való rendelkezésre vonatkozó közérdekű adatnak nem minősülő adat, az önkormányzati vagyonról ilyen rendelkezés nincs.” Ezt a jogértelmezést meghaladta a mostani ítélet, amely hivatkozási alapként szolgálhat más önkormányzati tulajdonú cégek elleni peres eljárásokban” – mondta dr. Szendrő Németh Tamás, a TASZ ügyvédje.