Két nap telt el azóta, hogy az Országos Mentőszolgálat átvette a betegszállítás irányítását, máris hatalmas fennakadások keletkeztek az egészségügyi ellátórendszerben. A 1820-as központi betegszállítási hívószám bevezetése váratlan túlterheltséget okozott, az egészségügyi szolgáltatók nem tudták zökkenőmentesen megrendelni a szállításokat. Az MBOE átirányítaná a hívószámot az Országos Betegszállító Szolgálat megyei irányító központjaira.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete a folyamatos betegellátási érdekek mentén leszögezi, hogy a szolgáltatás során adódó késések és feladatok elmaradása nem a betegszállító szolgáltatók hibája. A jogszabály szerint ugyanis a betegszállító csak akkor végezheti el a feladatot, ha az a központi hívószámon keresztül megrendelésre került, és azt az OMSZ továbbította a szolgáltatók felé.

A 1820-as központi hívószám túlterheltsége miatt a hívások egy része a mentés hívószámára irányítódott át. Az orvos-megrendelők jelzése alapján így már a mentés biztonsága sem volt garantálható a 104-es vonal folyamatos leterheltsége miatt (voltak, akik órákig nem érték el a 104-es számon a mentés irányítást).

Bár a jelenlegi helyzetből még nehéz messzemenő következtetéseket levonni az irányítással kapcsolatban, az MBOE segíteni kívánja a folyamatos betegellátás biztosítását. Meggyőződésünk azonban, hogy merőben más megoldásokat kell alkalmazni, mert a Mentőszolgálat nem lesz képes a feladattal megbirkózni anélkül, hogy veszélyeztetné a mentés biztonságát.

A programozott betegszállításon kívül az elmúlt napokban közel 50%-kal csökkent a betegszállítások száma elsősorban a korlátozott betegfelvételi lehetıségek, valamint a nem megfelelő adatlap-kezelések és programhibák miatt. Ugyanakkor a betegszállítók költséghatékonysága legalább 30%-kal romlott az egy betegre fordított megnövekedett kilométer-követelmény következtében. A betegvárakozási idő jelentősen nőtt, a betegszállító szervezetek csak plusz munkaidővel tudták a hajnali órákig hazaszállítani az előző nap reggelén kontrollra beszállított betegeket.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete aggodalmát fejezi ki a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, amely nem átállási zavarokkal küzd, hanem alapvetı technikai rendszerhiányosságokkal. Az egyesület javaslata a betegszállítás azonnali helyreállítására a 1820-as hívószám átirányítása az Országos Betegszállító Szolgálat megyei irányítóközpontjaira, ahol megfelelı infrastruktúrával, képzett és gyakorlott  szakszemélyzettel azonnal helyreállhat az országos szintő probléma és a jogszabályi feltételek is megvalósulhatnak. A betegszállítók az általuk felvett és elvégzett szállításokat egyeztetnék az Országos Mentőszolgálattal. A teljes magyarországi egészségügyi ellátórendszer érdeke, hogy a betegszállítás zökkenőmentes, a mentés pedig biztonságos legyen.