Jegyzékbe veszi az Európai Bizottság szerdán az első olyan jogszabály-kezdeményezést az Európai Unióban, amely a lakosság számára a közelmúltban életbe lépett új lehetőség, a polgári kezdeményezés keretében született.

A szóban forgó intézményt a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés vezette be az EU-ban, a gyakorlatban azonban csak most nyílt lehetőség arra, hogy az érdeklődő polgárok éljenek vele. A szabályok értelmében az uniós tagországok legalább egynegyedéből származó, összesen legalább egymillió lakos kezdeményezheti új jogszabály készítését vagy meglévő előírás módosítását az EU-ban.

Ha az egymillió aláírás összegyűlt, a brüsszeli bizottságnak – jogi megfelelési vizsgálatot követően – kötelező lépnie a javasolt jogszabály ügyében. Az első polgári kezdeményezés osztrák, belga, magyar, olasz, luxemburgi, román és spanyol lakosoktól származik, és célja, hogy továbbfejlesszék az EU-n belül működő csereprogramokat (például a külföldi felsőoktatási tanulmányokat lehetővé tévő Erasmus programot).

Az Európai Bizottság az EU saját ünnepnapjához, május 9-hez igazította a kezdeményezés jegyzékbe vételét. Maros Sefcovic, a témáért felelős biztos azt is jelezte, hogy napokon belül további kezdeményezések beérkezését várják a bizottsághoz. A szlovák biztos hangoztatta, hogy a polgári kezdeményezés gyakorlati megvalósulása az európai demokrácia szempontjából kiemelten fontos lépésnek számít.