Az EU-országok külügyminiszterei megállapodtak a Szíriával szembeni korlátozó intézkedések további szigorításában – közölték hétfőn Brüsszelben.

A damaszkuszi rezsim elnyomó cselekményeire válaszul az unió már korábban több lépcsőben olyan intézkedéseket hozott, amelyek tilalmaznak Szíriával bizonyos típusú gazdasági együttműködési formákat, rendelkeznek egyes szíriai intézmények, cégek és személyek Európában elérhető javainak zárlatáról, illetve a szíriai hatalmi gépezethez tartozó vagy ahhoz közel álló egyének tekintetében az EU területére való beutazás lehetőségének megtagadásáról.

Az EU-külügyminiszteri megbeszélésen ezúttal Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára képviseli Magyarországot.

A találkozón a szíriai problémakör mellett megvitatják Afganisztán és a közel-keleti békefolyamat kérdéseit, továbbá Líbia és Algéria helyzetét. Megbeszélést folytatnak a június első felében tartandó EU–Oroszország és EU–Mexikó csúcstalálkozóról.

A résztvevők az EU–Ukrajna együttműködési tanács következő, kedden esedékes ülésére tekintettel áttekintik a kétoldalú kapcsolatok helyzetét. Március 30-án a tárgyaló felek kézjegyükkel látták el az EU-ukrán társulási megállapodás kidolgozott szövegét. A megállapodás politikai jóváhagyása az EU részéről azonban még várat magára. Az unió több ízben adott hangot súlyos aggodalmainak amiatt, hogy Ukrajnában az igazságszolgáltatást – szelektív módon – politikai célokra használják fel, amit a Julija Timosenko volt kormányfővel szembeni eljárás is tanúsít.