Két évre felfüggesztett halálbüntetést (lényegében életfogytiglani börtönt) kapott egy 31 éves kínai nő, országos hírű csaló, akinek ügyében milliók reméltek a legsúlyosabbnál enyhébb büntetést – jelentette a kínai média kedden.

A legfelsőbb bíróság által jóváhagyott, immár jogerős ítélet valószínűleg a társadalmi nyomásnak is köszönhető, mivel az interneten és a médiában korábban komoly vita bontakozott ki Vu Jing (Wu Ying) büntetésének várható mértékével kapcsolatban.

Első fokon 2009 decemberében hirdették ki a halálos ítéletet, amikor bebizonyosodott, hogy Vu 380 millió jüan, vagyis több mint 14 milliárd forint kárt okozott azoknak, akiktől magas kamatra kölcsönt vett fel. A másodfokon eljáró bíróságot újabb tárgyalásra kötelezték.

A kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány bírósága még januárban másodfokon elutasította Vu fellebbezését, mivel “súlyos kárt okozott az országnak és az embereknek, s ezért súlyos büntetést érdemel” és helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A legfelsőbb bíróság azonban a bíróságot újabb tárgyalásra kötelezte, s ekkor született meg a felfüggesztett halálbüntetésre vonatkozó határozat. “Enyhítő körülményként” vették figyelembe, hogy Vu mindent töredelmesen bevallott és önként feltárta a részleteket, köztük azt, hogy mely kormányzati alkalmazottakat vesztegette meg és mennyivel. Ezek ügyében – miután a gyanú megalapozottnak bizonyult – külön eljárást folytattak le.

A vállalkozónak 2005 közepe és 2007 eleje között a jelentős haszon reményében összesen 770 millió jüant (28,8 milliárd forint) adtak hitelezői. A bíróság megállapítása szerint Vu törvényellenesen jutott a pénzhez, “valótlan állításokkal, az igazság szándékos elhallgatásával és megtévesztően magas hozam ígéretével”.

Vut teljes vagyonelkobzásra ítélték, és élete végéig eltiltották politikai jogainak gyakorlásától. Korábbi híradások beszámoltak arról, hogy Vu parasztcsaládból származik, és vállalkozói karrierjét 1997-ben egy fodrászattal kezdte. 2006-ban a Bense csoport tulajdonosaként vált ismertté, üzleti tevékenysége akkor már a szállodaiparra, áruházak, internetkávézók üzemeltetésére, gépkocsikkal és építőanyagokkal történő kereskedésre is kiterjedt.

Az ázsiai országban hatalmas vita bontakozott ki az ügyben, még az éves parlamenti ülésszakot záró miniszterelnöki sajtóértekezleten is felvetették: a közvélemény túlságosan súlyosnak ítéli a halálbüntetést. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő akkor azt mondta, igazságos ítélet fog születni, miközben felhívta a figyelmet az illegális “magánbankok” veszélyeire, a magántőkére alapozott hitelpiac működtetésének szabályozására és a törvényesség betartatására.

Részben a történések hatására az egykor “vállalkozók paradicsomaként” ismertté vált Vencsou (Wenzhou) városban áprilisban kísérleti programot indítottak, amelynek keretében magánhitelezők regisztrációja mellett, közvetítő, szolgáltató központ működtetését kezdték meg.