A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) üdvözli a médiatörvény módosításának azt a részét, amely további műsorszámoknál írja elő a hozzáférés biztosítását a hallássérültek számára.

Pénteki közleményük szerint a jövőben kötelező lesz a hírműsorszámok teljes egészének – beleértve a közlekedési híreket, a sporthíreket és az időjárás-jelentést – feliratozása vagy jelnyelvi tolmácsolásának biztosítása.

Szintén kötelező lesz a politikai reklámok hozzáférhetővé tétele is, a már eddig is kötelezően előírt politikai tájékoztató műsorszámok mellett, ilyen módon biztosítva a teljes körű tájékozódási lehetőséget a választások előtt. “A SINOSZ által következetesen képviselt álláspontot mind a kormány, mind a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megértette és elfogadta, így az eddigiekhez képest számos területen történt fontos előrelépés a szabályozásban” – olvasható közleményükben.

A szervezet üdvözli, hogy a csütörtökön elfogadott módosítás által bezárult az a kiskapu is, amely lehetővé tette, hogy a televíziók a hajnali órákban tegyenek eleget e kötelezettségeiknek. A változtatások értelmében az sem fordulhat elő a jövőben, hogy egy televíziós sorozatot csak félig feliratozzanak.

Az Országgyűlés csütörtökön fogadta el a médiaszabályozás módosítását, amelyet az Alkotmánybíróság tavaly decemberi határozata indokolt.