Ülnökváltozás miatt iratismertetéssel folytatódott a Budaházy György és 16 társa ellen terrorcselekmény vádjával tavaly márciusban megkezdődött büntetőper pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

A bíróság Budaházy-ügyben eljáró tanácsa nem a szokásos három-, hanem öttagú tanács, két szakbíró és három laikus ülnök vesz részt a munkában. Az egyik régi ülnök helyére új ember került. A szerdára kitűzött tárgyalás elmaradt, pénteken pedig az ülnökváltozás miatt iratismertetéssel kellett folytatni az eljárást, és ez feltehetően így lesz a jövő hétre kitűzött tárgyalásokon is. Öttagú bírói tanács olyan ügyekben szokott eljárni, amelyeknek a bizonyítási eljárása bonyolult, nagy terjedelmű lehet.

Budaházy György neve 2002-ben vált ismertté, amikor a választási eredmények elleni tiltakozásul néhány társával lezárta az Erzsébet hidat, majd az évek során számos tüntetést szervezett, és számos eljárás folyt ellene. Néhány, 2006 őszén közzétett internetes írása miatt például jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt. A napokban a Kúrián a Szabadság téri szovjet emlékmű 2006 őszi megrongálásáért pénzbüntetéssel sújtották, de egy hónapja szintén a Kúrián részlegesen megnyert egy polgári pert – csaknem tíz évvel ezelőtti rendőri intézkedések kapcsán – a BRFK-val szemben.

A Fővárosi Törvényszéken folyamatban lévő büntetőperben az ügyészség azzal vádolja Budaházyt, hogy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007 és 2009 között terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szervekre nyomást gyakoroljon, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket.

A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak. Személyi sérülés többnyire nem történt, ám Csintalan Sándor egykori szocialista politikust, aki a vádbeli cselekmények idején a Hír TV műsorvezetője volt, az ügyészség szerint Budaházy utasítására bántalmazták súlyosan az otthona közelében.

A vádlottak az eljárás során jobbára tagadták a bűncselekmények elkövetését, a védelem többek között kifogásolja, hogy miként szerezték be a bizonyítékokat a nyomozás során a bűnüldöző hatóságok. Budaházy több mint két évig tartó előzetes letartóztatását tavaly szeptemberben szüntette meg a bíróság.