Nem lehet kétség afelől, hogy az Európai Unió elkötelezett a nyugat-balkáni országok “európai perspektívájának” támogatása mellett – hangoztatta Herman Van Rompuy, az uniós országok állam- és kormányfői tanácsának elnöke szerdán Brüsszelben.

Ivo Josipovic horvát elnökkel tartott sajtótájékoztatóján az uniós politikus Zágrábot hozta példának, sikertörténetnek nevezve a jövő júliusban teljes jogú tagsággá érő horvát csatlakozási folyamatot.

Van Rompuy bejelentette azt is, hogy nyolc EU-tagállam már ratifikálta Horvátország csatlakozási szerződését. Egyúttal arra bátorította a többi tagországot, hogy ezt ők is tegyék meg, és menetrend szerint sor kerülhessen Horvátország belépésére.

A két fél hangoztatta a regionális együttműködés jelentőségét a Balkánon. Mindketten gratuláltak az újonnan megválasztott szerb elnöknek, Tomislav Nikolicnak. Van Rompuy egyúttal megismételte azt az uniós álláspontot, hogy a térség valamennyi országában folytatni kell a reformokat, mert ez az útja az unióhoz való közeledésnek is.