Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön nem jogerősen annak a pécsi férfinak a büntetését, akit korábban három év letöltendő börtönnel sújtottak az általa vezetett cég vagyonának és adójának jogellenes csökkentése miatt.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa az 52 éves Andrási Gyulát az ügyben első fokon eljáró bírósággal megegyezően csődbűntett, adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt marasztalta el, felmentette ugyanakkor a számviteli fegyelem megsértésének vádja alól. Társát, a 46 éves székesfehérvári Dombai Gábort, aki hamis tartalmú számlákkal segítette őt, adócsalásban találta bűnösnek és egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az Andrási Gyula által vezetett, akkumulátorok kereskedelmével foglalkozó gazdasági társaság ellen 2003-ban indult felszámolási eljárás, amelynek során a vállalat adótartozásának behajtását is elrendelték. A cégvezető annak érdekében, hogy az adóhatóság és a hitelezők ne juthassanak hozzá a pénzükhöz, illetve annak egy részéhez, a bevételeket a vevőkkel több hónapon át magánszámlájára utaltatta, csökkentve a vállalat hozzáférhető vagyonát. Az így szerzett 29 millió forintot ismeretlen célra fordította.

Az elsőrendű vádlott a cég könyveléséhez 2001-től olyan számlákat is felhasznált, melyek mögött nem volt valós gazdasági tevékenység. Ezzel csalárd módon 92 millió forinttal csökkentette áfafizetési kötelezettségét. A könyvelés és az adóbevallás valótlan adataival összesen mintegy 120 millió forint adót nem fizetett be. Ebből 9 millió forint “megtakarítását” annak a Dombai Gábornak köszönhette, aki egy társaság nevében öt hamis számlát állított ki 45 millió forint értékben.

Mivel az Andrási Gyula ellen felhozott vádpontok egyikében első fokon elmarasztaló, másodfokon felmentő ítélet született, az ügyben a Kúria hoz jogerős ítéletet.