A szentpétervári orosz-EU csúcs döntő pillanat a stratégiai partnerség újraindításában – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapban hétfőn megjelent interjúban. A csúcstalálkozó hivatalos része hétfőn kezdődött az észak-oroszországi városban.

José Manuel Barroso kijelentette: az Európai Unió (EU) kész elmélyíteni az együttműködést Oroszországgal a partnerségi viszony minden területén. Hozzátette: “jóval szorosabban tudunk együtt dolgozni fontos globális kérdések megoldásában, és természetesen folytatjuk a Partnerség a modernizációért közös program fejlesztését”.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: Oroszországgal a partnerség megerősítésének és elmélyítésének legjobb alapja az az átfogó alapszerződés lesz, amely az Európai Unió és Oroszország között 1997-ben létrejött partnerségi és együttműködési megállapodást váltja fel.

Arra a kérdésre, hogy mi a legkomolyabb akadálya az orosz-EU kapcsolatok fejlesztésének, Barroso diplomatikus választ adott. Úgy vélte: “az energiakereskedelmi együttműködés rendkívül előnyös mindkét félnek, nekünk a diverzifikálás és a piacok megnyitása érdekében kell a megfelelő döntést meghoznunk...” Kiemelte, hogy az európai közvélemény fontosnak tartja a nemzetközi kötelezettségek betartását, különös tekintettel az emberi jogokra és a jog elsőbbségére.

José Manuel Barroso szerint a vízumrendszer könnyítéséről szóló, 2007-ben életbe lépett megállapodás óta valódi haladás történt. A végső cél a vízumkényszer teljes eltörlése, de nem a határidők betartása, hanem a megállapodások tartalma a legfontosabb.

Az Európai Bizottság elnöke elmondta: a kereskedelmi, a befektetési és az energetikai kérdésekben komoly munka vár a felekre az alapszerződés előkészítése során.

Az euróövezet válságára, jövőjére és az esetleges orosz segítségre vonatkozó kérdésre válaszolva Barroso kifejtette: “nem kételkedem abban, hogy az euróövezet és az Európai Unió megerősödve fog kikerülni ebből a válságból. Oroszországot hatalmas érdek fűzi az euróövezethez, mivel az EU a legnagyobb kereskedelmi partnere és gazdaságának legfőbb befektetői forrása.”