Legfeljebb 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanítja a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), amelynek biztosítása a forint és euró betétekre, lakossági és vállalati ügyfelekre egyaránt vonatkozik.

Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: az alap egyelőre nem kezdte meg a kártalanítást a takarékszövetkezet ügyfelei részére. Erre a jelenlegi szabályok szerint akkor kerül sor, ha a végelszámoló a vagyon összesítése után megállapítja a pénzintézet fizetésképtelenségét. Ebben az esetben, ha az igények meghaladják a kasszában lévő pénzt, akkor a végelszámolás felszámolássá alakul.

A Soltvadkerti Takarékszövetkezet ugyanúgy, mint minden magyarországi hitelintézet, kötelezően tagja a betétvédelmi rendszernek, az OBA-nak, és rendszeresen fizeti a betétbiztosítási díjat. Ez azt jelenti, hogy a takarékszövetkezetnél valamennyi biztosított termékben elhelyezett forint és deviza, akár magánszemélytől, akár jogi személytől származik, 100 ezer eurós értékhatárig védettséget élvez, ami a jelenlegi árfolyamon durván 30 millió forintot jelent ügyfelenként – fejtette ki az OBA szóvivője.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek hétfőn elmondta: a felügyelet jogszabály módosítást kezdeményezett a jogalkotónál annak érdekében, hogy végelszámolás esetén is azonnal belépjen a betétbiztosítási rendszer, vagyis felgyorsuljon az ügyfelek kártalanítása.

A törvény értelmében a kártalanítási értékhatár az a maximális összeg, amelyet az OBA egy banki ügyfélnek kifizethet. Ebbe beletartozik a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, a vásárolt banki papír, biztosított kötvény, valamint azok esedékes kamatai is. Az OBA tehát az ügyfélnek a fizetésképtelen bankkal szembeni összes tőke- és kamatkövetelését összeadja, és a kifizethető összeget a mindenkori értékhatár szerint maximálja.

Ugyanazon személy háztartásának és egyéni vállalkozásának a banki számlái és betétei a betétbiztosítás szempontjából külön betéteknek minősülnek.

A kártalanítás értékhatárát a törvény euróban állapítja meg, a kifizetés azonban forintban történik. A 100 ezer eurót a kártalanítás kezdő napját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon – hétfőn 304,48 forinton – számítja forintra az OBA.

Az OBA a jogszabály szerint felszámolás közzététele után kezdi el a kifizetést és 20 nap alatt kell kielégítenie a jogos igényeket. Az OBA kommunikációs vezetője májusban egy békéscsabai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Unió tagországaiban jelenleg egyeztetések folynak a kártalanítási határidő hét napra csökkentéséről. Tóth István akkor azt mondta: az OBA rendelkezik annyi forrással, hogy azonnal át tud térni az új határidő bevezetésére.

Arról is beszélt, hogy az OBA vagyona jelenleg 100 milliárd forint, ami azonnal rendelkezésre álló készpénz és gyorsan mobilizálható kötvényvagyon.

Az OBA honlapja hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál a betétesek számára a kártalanítással kapcsolatban.