Két diákot felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott, egy tanárt próbára bocsátott kedden a Pécsi Városi Bíróság; az eljárás azért indult, mert egy szóváltás tettlegességig fajult 2010 novemberében egy pécsi középiskolában.

A bíróság a fiatalembert és a fiatalkorú lányt közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt fél év börtön-, illetve fél év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását mindkét esetben két évre felfüggesztette. A tanárt könnyű testi sértés vétsége miatt marasztalták el, de büntetést nem szabtak ki rá. A határozat a diákok tekintetében nem jogerős.

Az eset 2010. november 22-én történt. A fiatalember és barátnője késve, reggel nyolc óra után néhány perccel érkezett a szakközépiskolába, ezért a kapuügyeletet ellátó pedagógus felszólította őket, hogy írják be a nevüket a késve érkező tanulókat regisztráló füzetbe.

Mivel a lány ezt megtagadta és csúnyán beszélt vele, a tanár az igazgatói irodába küldte őt. A diák el akarta hagyni az iskola épületét. A tanár utána ment, a kapuban utolérte, és a karját megszorítva ismét felszólította, hogy menjen az igazgatóiba. A diák megfordult és a barátjával együtt felment a lépcsőn, de nem az igazgatói irodába tartott, hanem megállt egy osztályterem előtt. A pedagógus ezt látva újra emlékeztette arra, hogy hova küldte, de a lány nem engedelmeskedett, hanem rákiáltott és szidalmazta őt.

A tanár ezért pofon ütötte a lányt, a diák pedig többször combon rúgta a tanárt. A pofon miatt a lány barátja a pedagógusra támadt, hátulról ráugrott, amitől az elvesztette az egyensúlyát. A pedagógus elesését egy kollégája akadályozta meg, aki megfékezte a két, immár együttesen a tanárt ütni, rúgni próbáló diákot.

Ezután a pedagógus értesítette a rendőrséget. A lány nyolc napon belül gyógyuló sérülései miatt magánindítványt terjesztett elő, így az ügy bíróságra került.

A diákok az eljárás során jogos védelemre hivatkoztak, ezt azonban a bíróság nem fogadta el. Az indoklás szerint a fiatalok eleve támadó magatartást tanúsítottak a tanárral szemben.