További lépéseket kell tenni az Európai Unióban és az euróövezetben az integráció irányába az Európai Bizottság elnöke szerint, aki elmondta, hogy a két hét múlva esedékes állam- és kormányfői találkozó erre konkrét iránymutatásokat fog adni.

José Manuel Barroso szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalva a banki, illetve a fiskális unió kiépítését nevezte a javaslatok egyik elemének, megemlítve a szolidaritás elvének megerősítését. Jelezte azt is, hogy egyes lépések további szerződésmódosítást igényelhetnek.

Olyan folyamatról van szó, amely hosszabb távon a tényleges gazdasági és pénzügyi unió teljes kiteljesedéséhez vezet – mondta Barroso, hangoztatva, hogy Herman Van Rompuy uniós elnökkel közösen olyan jelentést kívánnak a kormányfők elé terjeszteni, amely a folyamat lépéseit is tartalmazza.

Hangsúlyozta: az euróövezeten belüli együttműködés erősítésének szükségességét az eurózónán kívüli államok is elismerik, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy az ne vezessen megosztottsághoz a 27 tagállam között. Hozzátette, tiszteletben kell tartani az érintett tagállamok azon jogát is, hogy bizonyos szabályok érvényesítéséből kimaradhatnak.

A tartós növekedés és a foglalkoztatás bővítésének összetevői szerinte a mély szerkezeti reformok, a tagországok szilárd pénzügyi háttere, továbbá nagyszabású uniós befektetések.

A legkonkrétabb javaslatok között Barroso megemlítette a nemrégiben bemutatott foglalkoztatási csomagot, az Európai Beruházási Bank (EIB) tőkéjének célzott növelését, az úgynevezett beruházási projektkötvények kibocsátását, továbbá az őszre tervezett új bankfelügyeleti és betétgarancia-előterjesztést és az uniós belső piac további egységesedését szolgáló újabb intézkedéscsomagot.

Hangsúlyozta azt is, hogy az erőfeszítések eredményessége elsősorban a tagországokon múlik majd. Ezért is kiemelten fontos szerinte a tavaly óta működő új együttműködési mechanizmus (európai szemeszter) érvényesítése a gazdaságpolitikák és nemzeti reformok összehangolására.

A június 28-29-i brüsszeli csúcstalálkozón kiemelt téma lesz a 2014-2020 közötti uniós költségvetés is, amelyet Barroso kulcsfontosságúnak nevezett a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének szempontjából.

Nicolai Halby Wammen, az európai uniós ügyek dán minisztere, a soros EU-elnökség képviselője a vitában szintén azt hangoztatta, hogy a félévzáró állam- és kormányfői értekezlet fontos döntéseket fog hozni a csúcs a növekedés és foglalkoztatás szempontjából. Mint mondta, egy átfogó csomagról tárgyalnak majd, amelynek elemei összességében milliós nagyságrendben teremthetnek munkahelyeket az EU-ban.

Ami a következő keretköltségvetést illeti, Wammen megerősítette, hogy eredeti célkitűzésének megfelelően a hónap végén a dán elnökség leteszi az asztalra azt a tervezetet, amely reményeik szerint a végső megállapodás valamennyi elemét tartalmazza már. Összegszerű javaslatot azonban az elnökség nem fog tenni – tette hozzá, megerősítve azt is, hogy a cél a teljes megállapodás elérése az év végére.

Az új keretköltségvetéstől az remélhető, hogy jobban megfelel az unió előtt álló mai és jövendő kihívásoknak, és nagyobb figyelmet szentel a növekedésnek és munkahelyteremtésnek – fogalmazott a dán miniszter.