Az Európai Unió tagországainak halászati ügyekben illetékes miniszterei szerdán megállapodtak a közös halászati politika reformjáról, amelyek egyik célja, hogy biztosítsák a halállományok fennmaradását és a halászok megélhetését.

A luxemburgi találkozó maratoni ülésén létrejött megállapodásról még az Európai Parlamenttel is egyeztetni kell.

Az uniós halászati politika reformjának tárgyalásában tavaly az első félévben fontos szerepet vállalt az akkori soros magyar EU-elnökség is.

Az Európai Bizottság tavaly tett javaslatokat a konkrét reformokra, amelyek célja, hogy biztosítsák a halállományok fennmaradását és a halászok megélhetését, miközben véget vetnek a túlhalászásnak és a halállományok kimerítésének.

A reform egyebek között a fenntartható méretű kitermelés maximális szintéjének meghatározását rögzíti, megteremti a halászati kvóták átadásának lehetőségét, továbbá többéves céltervek készítését írja elő a tagállamok számára.

Miközben nemzetközi környezetvédelmi szervezetek már a bizottság terveit sem találták kellően ambiciózusnak, a miniszteri találkozón jóváhagyott változat még hivatalos kommentárok szerint is tovább mérsékelte a reformok erejét, egyebek között a határidők kitolásával.