Az eredetileg kitűzött eredmények egy részével is elégedett lenne az Európai Bizottság a jövő heti riói fenntartható fejlődés konferencián, amely az 1992-es ugyancsak riói Föld-konferencia után 20 évvel az erőforrások fenntartható felhasználásának célkitűzéseit határozná meg. Brüsszel szerint a fejlődő országoknak visszavonhatatlan, számszerű kötelezettséget kell vállalniuk a bolygó élhetőbbé tételére.

Egy hete maradt a világ országainak arra, hogy megfelelőképpen előkészítsék a június 20-22. között, Rio de Janeiróban megrendezendő fenntartható fejlődés konferenciát. A Rio+20 elnevezésű csúcstalálkozón (20 évvel az 1992-es ugyancsak riói Föld-konferencia, és 10 évvel a hasonló témájú johannesburgi találkozó után) a világ országainak konkrét, számszerű célkitűzéseket kellene tenniük a bolygó erőforrásainak hatékonyabb kihasználása érdekében.

A környezetvédelmi EU-biztos szerint legalábbis ez egy olyan eredménye lenne a találkozónak, amely után úgy térne haza Brüsszelbe, hogy „sikeres volt a konferencia”. Janez Potocnik az elvárások között említette azt is, hogy a kötelezettségvállalásoknak visszafordíthatatlannak kell lenniük, meg kell állapodni egy konkrét ütemtervben és a fenntartható fejlődés stratégiájának pilléreiben is. „Valószínűleg nem lesz minden területen megegyezés, de ha egy részükben meg tudnak állapodni az ENSZ tagállamai, akkor az már sikernek tekinthető” – mondta a politikus.

A jövő heti Rio+20 csúcstalálkozó záróközleményét már hetekkel ezelőtt elkezdték szövegezni a tagállamok képviselői. A New York-ban kezdődött egyeztetéseken „nem volt nagy előrelépés”, a Rióban folytatódó tárgyalásoktól viszont sokat vár az Európai Bizottság, azt viszont nem tartja kizártnak, hogy az utolsó pillanatig megy majd az egyezkedés a kötelezettségvállalásokról, így érdemi vita várható a legmagasabb szinten is. Az ENSZ-tagországok közül 134 állam jelezte, hogy a legmagasabb szinten képviselteti magát.

Janez Potocnik szerdán egy sor riasztó számmal igyekezett felhívni a figyelmet a bolygó fenntarthatóvá tételének a sürgető mivoltára. „A jelenlegi nyersanyag-felhasználási ütemmel, a jelenlegi élelmiszer- és vízfogyasztás mellett 2050-re már két Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy fenntartsuk az emberiséget” – mondta az EU-biztos, hozzátéve, hogy míg 1992-ben a fejlett országok állították elő a globális GDP 80 százalékát, mostanra már csak a 35 százalékáért felelősek a gazdagabb országok.

Éppen ez a globális átrendeződés teszi szükségessé, hogy a világ újra meghatározza azokat a kötelezettségeket, amelyeket meg kell tenniük az országoknak a Föld fenntarthatóbbá tétele érdekében, hiszen nemcsak a GDP-arány, hanem a fogyasztás és a környezeti nyomás is nőtt 1992 óta. A Rio+20 konferencia egyik fő témája a zöld gazdaság fejlesztése, és úgynevezett zöld munkahelyek teremtése lesz.

Janez Potocnik szerint „egy olyan körkörös, önfenntartó struktúrára lesz szükség, amelyben nem keletkezik hulladék, minden visszaforgatható, újrahasznosítható, így csökken a nyomás a környezeten, munkahelyek keletkeznek, és eközben még a hasunkat is megtömhetjük”. Szerinte azok az országok lesznek „a holnap győztesei”, amelyek fenntartható formában tudják felhasználni a természeti tőkéjüket. Megfelelő intézkedések megtétele esetén 60 millió munkahelyet lehet teremteni a zöld gazdaságban, ez pedig „tízmilliókat ránthatna ki a szegénységből európai szinten” – fejtette ki az EU-biztos.

Ahogyan az Európai Bizottság már korábban is javasolta, az Európai Unió öt pillérre kíván koncentrálni a riói konferencián: óceánok védelme; energiafelhasználás; szárazföld pusztulása (pl. sivatagosodás); vízgazdálkodás, nyersanyag-hatékonyság (hulladékgazdálkodás). Ezeken a területeken tűzne ki konkrét, számszerű vállalásokat az Európai Unió az ENSZ tagállamaival, ezt a bizottsági törekvést a környezetvédelmi miniszterek is megerősítették a héten. A környezetvédelmi EU-biztos kiemelte, hogy mindezek jelentősen összefüggnek az élelmiszerbiztonsággal, amely reményei szerint kiemelt helyen szerepel majd a jövő heti riói csúcstalálkozó napirendjén.