A szabadalmi kérelmek szerint már vége a válságnak

2012.06.14. MTI

Rekordszámú szabadalmi kérelem, mintegy negyedmillió érkezett 2011-ben az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (ESZH), amely négy százalékkal haladta meg az előző évit – jelentette be csütörtökön Koppenhágában az ESZH elnöke.

Benoit Battistelli elmondta, a 250 ezer kérelem egyértelműen jelzi, hogy a gazdasági-pénzügyi válság negatív hatása megszűnt az innovációban. Némi visszaesés után 2010-ben is rekordot értek el, ami folytatódott 2011-ben, hiszen a korábbi rekordnál négy százalékkal több kérelem érkezett az ESZH müncheni központjához.

Ugyanakkor az európai kérelmek száma 5,5 százalékkal visszaesett. Magyarországról 97 kérelmet adtak be, ami 5 százalékkal maradt el a 2010-es adat mögött. Az európai bajnok Németország, 26.234 kérelemmel. Vállalatokra lebontva, a Siemens áll az élen, 2.235 kérvénnyel, a Philips (1.759) és a Samsung (1.733) előtt.

A kérelmek 60 százalékát Európán kívülről nyújtották be, elsősorban az Egyesült Államokból, Japánból és Dél-Koreából. A szabadalmak jól tükrözik az ipar innovációs irányát: a biotechnika, a távközlés, a gyógyszeripar és az orvosi műszeripar adta be a legtöbb kérvényt.

Jelentős előrehaladást vár Battistelli az egységes szabadalmi eljárás jogszabálycsomagtól, amelynek elfogadásával egy több évtizedes vita végére tehet pontot az EU a június 28-29-i csúcstalálkozón.

Kifejtette, egyetlen nyitott kérdésről kell még dönteni, arról, hol legyen a szabadalmi elsőfokú bíróság. Párizs, London és München a három jelölt, de az EHSZ elnöke szerint bejelentkezhet Milánó is, alaposan megkavarva az európai kártyákat.

Battistelli ugyanis nem zárja ki, hogy az egységes eljárásból nyelvi diszkriminációra hivatkozva eddig kimaradt Róma az utolsó pillanatban csatlakozhat a megerősített együttműködéshez, ha cserébe Milánóban lehet a bíróság.

Ebben az esetben nagy nyomás nehezedne a spanyol kormányra, a másik, szintén nyelvi okokból kimaradóra. A tét nem kicsi, az európai szabadalom ma 36 ezer euróba kerül, szemben az amerikai 2.000, vagy kínai 600 eurós eljárási költséggel. Az egységes szabadalmi eljárás nagyjából 5.000 euróba kerül majd.

 

  • kapcsolódó anyagok
SZABADALOM
EURÓPAI UNIÓ