Továbbra is méltánytalan megkülönböztetés éri a fogyatékkal élő légi utasokat, annak ellenére, hogy az EU rendeletben védi jogaikat.

Számos fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személy kénytelen megtapasztalni, hogy amikor repülőgéppel kíván utazni, indokolatlanul elutasítják fedélzetre szállását vagy méltánytalan követelményeket támasztanak vele szemben. Mivel a 2012-es olimpiai játékok alkalmából fogyatékkal élő paralimpikonok és nézők ezrei készülnek Londonba utazni, a Bizottság iránymutatást tett közzé az ilyen személyeket légi utasként megillető jogokkal kapcsolatban.

Az iránymutatás minden utasra vonatkozik az EU összes repülőterén és világszerte az uniós légitársaságok valamennyi járatán. Hasonlóképpen vonatkozik az EU területén vagy területéről járatokat üzemeltető légi fuvatozókra is.

A cél a légi járműveken utazó, fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek jogaival kapcsolatos meglévő uniós szabályok (1107/2006/EK rendelet) egyértelműbbé tétele.

Az iránymutatás többek között kiemeli az utasok előzetes bejelentkezésének fontosságát: annak érdekében, hogy a szolgáltatónak (repülőtér vagy légitársaság) módja legyen megszervezni a szükséges segítséget, fontos, hogy a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek legalább 48 órával az indulás közzétett időpontját megelőzően jelezzék erre vonatkozó igényüket. Továbbá az iránymutatás nyomatékosítja, hogy az orvosi segédeszközök ingyenesen szállíthatók.

Az iránymutatás itt olvasható.