Átadta az alapvető jogok biztosa a Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat pénteken Budapesten; az elismerést idén Lehoczkyné Kollonay Csilla egyetemi tanár, Kalas György környezetvédő, jogász és Berki Judit szociálpolitikus és az általa irányított Bátonyterenyei Tanoda kapta.

Szabó Máté alapjogi biztos köszöntőjében emlékeztetett, az ombudsmanok által 2007-ben alapított díjat az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként ítélik oda az intézmény megalakulásának évfordulója alkalmából, amely az első biztosok megválasztásának napja. A Justitia Regnorum Fundamentum, vagyis “Az igazság a birodalmak alapja” I. Ferenc osztrák császár és magyar király jelmondata volt.

Szabó Máté az állampolgári jog területén végzett tevékenységéért idén Lehoczkyné Kollonay Csillát, az ELTE és CEU tanára jutalmazta az elismeréssel a munkajog és szociális jogok területén végzett tevékenységéért.

A jövő nemzedékek helyettes biztosa javaslatára az elismerést Kalas György jogász, környezetvédő kapta, aki a díj átvétele után azért emelt szót, hogy az elmúlt időszakban sok környezetvédelmi szervezet szűnt meg, és ez szerinte a jövő generációjának dolgát nehezíti meg.

Kállai Ernő, a nemzetiségi jogokért felelős helyettes biztos javaslatára Berki Judit, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének szakmai vezetője, korábbi romaügyi államtitkár-helyettes és az általa vezetett, 2000-ben alapított Bátonyterenyei Tanoda kapta a Justitia Regnorum Fundamentum-díjat.

Az egykori Romaügyi Hivatal vezetőjének több évtizedes pedagógiai, szakértői munkásságát méltatva Kállai Ernő úgy fogalmazott: Berki Judit “a végeken” próbál valamit tenni azokért a gyermekekért, akik különben elkallódnának.

A díj átadásán Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes külföldi hivatalos programja miatt nem vett részt.

Az ünnepi ceremónia után megnyitották az ombudsmani hivatal Nádor utcai épületében az emberi jogok területéről gyűjtött nemzetközi plakátokból készített kiállítást.