Szabadabbá válhat a vasúti piac

2012.06.20. BruxInfo

Megállapodtak az uniós intézmények a vasúti piac liberalizációját célzó 2001-es jogszabály felülvizsgálatáról. A módosított irányelv szerint a jövőben jobban szét kell választani a vasúti pályahálózat irányítóit és a vasúti szolgáltatókat; igazságosabb díjszabást kell alkalmazni azok számára, akik használni szeretnék egy tagállam vasúti hálózatát; valamint függetlenebbé kell válniuk a tagországi hatóságoknak.

A gyakorlatban is nyíltabb vasúti személy- és teherszállítási piac megteremtését vonhatja maga után az első vasúti jogszabálycsomag felülvizsgálata, amelynek részleteiről a napokban állapodtak meg az uniós tagállamok és az Európai Parlament. Az informális háromoldalú egyeztetéseken kialakult kompromisszumos szöveget kedden hagyták jóvá a tagországok Brüsszelbe akkreditált EU-nagykövetei.
 
A 2001-ben elfogadott első vasúti csomag, amely három irányelvet is tartalmazott, elviekben megteremtette volna a lehetőségét annak, hogy egy vasúti személy-, vagy teherszállító cég az EU bármely területén nyújthasson szolgáltatást, mégpedig az adott tagországban bejegyzett cégekkel azonos feltételek mellett.
 
A Bizottság a felülvizsgálati irányelv 2010 őszi bemutatóján közölte, a gyakorlatban továbbra sem függetlenek a vasúti hatóságok; az adott ország pályahálózatát felügyelő és irányító cég gyakran közös tulajdonban van az egyetlen, vagy az egyik szolgáltatóval, a hatóságok ráadásul diszkriminatívok egyes külföldi szolgáltatókkal szemben.
 
A nem megfelelő pályahasználati díjak kiszabása, vagy az irreális adminisztratív feltételek állítása gyakran eltántorítja a vasúti cégeket attól, hogy külföldön indítsanak járatokat, továbbra is monopol-, vagy kvázi-monopolhelyzetben hagyva a nemzeti szolgáltatót.
 
Az eredeti felülvizsgálati javaslat éppen ezeket a problémákat szüntette volna meg, és az EU-intézmények véleménye szerint a kompromisszumos végső szöveg is így fog tenni.
 
A Tanács által kiadott közlemény szerint az EU megerősítette a vasúti hatóság függetlenségére vonatkozó kritériumokat. Egyebek mellett nagyobb felügyelet kell majd működniük a pályairányítóknak, és kevesebb idejük lesz a hatóságoknak egy-egy kérelem, vagy panasz elbírálására.
 
Differenciáltabb megközelítést alkalmaznak majd a tagországok a vasúti folyosók használati díjának megállapításakor, kiszámíthatóbbá és egységesebbé téve annak rendszerét.
 

A pályahálózati irányítók és a szolgáltatók tulajdonosi szétválasztását már most is uniós jogszabály írja elő: az EP és a tagállamok által elfogadott kompromisszum szerint az Európai Bizottság az év végéig jelentést készít arra vonatkozólag, hogy mindez milyen problémákat okoz a szabad vasúti piac működésében, és ez alapján újabb jogszabályi javaslattal állhat elő jövőre annak érdekében, hogy minden szolgáltató hozzáférhessen egy tagország vasúti infrastruktúrájához, diszkriminációmentesen.A tagországoknak két és fél évük lesz arra, hogy a felülvizsgált irányelv alapján módosítsák a vasúti piacot szabályozó törvényeiket.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI PARLAMENT