Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt Modok Róbert ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Jogerős ítélete 11 év fegyház és 8 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság olyan büntetést szabott ki, amely szükséges és elégséges a büntetési célok megvalósulásához, annak enyhítésére – miként azt a vádlott és védője kérte – nem kerülhetett sor. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az elkövetéskor 22 éves vádlott 2007. március elejétől élt együtt a 68 éves Zs. Benő sértett kiskunhalasi lakásán élettársként, közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben. A nyugdíjas sértett eltartotta a vádlottat, ő pedig a háztartást vezette.

A vádlott a beteges, rendszeresen alkoholizáló sértett hozzájárulásával más férfiakkal is tartott fenn szexuális kapcsolatot, egyébként szerették egymást, a sértett „feleségemnek” szólította, becézgette a vádlottat. De a sértett a nála lényegesen fiatalabb vádlott érzelmi kisajátítására törekedett, amit a máshol lakhatási lehetőséggel nem rendelkező vádlott egyre fogyó türelemmel viselt, és többször meglopta a sértettet. Ittasan a sértett kötözködővé vált, előfordultak szóbeli veszekedések, amelyek során viccelődve egymást megöléssel is fenyegették.

2011. május 8-án mindketten otthon voltak, a sértett vendégeikkel borozgatott, a vádlott nem ivott. Délután a vádlott egy ismerős telefonhívására átment az egyik vendéggel az őt oda meghívó tanyájára, később a másik vendég is követte őket. A vádlott jól érezte magát, és bár szeszes italt csak ritkán fogyasztott, itt megívott kb. 3 deci bort kólával, aminek érezte a hatását. A sértett délután fél 6-tól félóra alatt nyolcszor hívta telefonon az egyik tanyán lévőt, aki átadta az üzenetet: a vádlottat a sértett várja haza. Az utolsó hívást követően a vádlott hozzávetőlegesen a „Most hazamegyek, és agyonütöm Bencét.” kijelentést tette, és otthagyta a társaságot. Kijelentését senki nem vette komolyan.

Amikor a vádlott hazaért, a sértett ittasnak találta, ezért felhívta a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságot, azt kérdezve, mit tegyen a vádlottal. Azt a tanácsot kapta: fektesse le, és hívjon mentőt. Ezt követően vita robbant ki a vádlott és a sértett között, lökdösődtek, a sértett ki akarta hívni a rendőrséget, mire a vádlott elvágta a vezetékes telefon zsinórját. Ekkor a sértett a melléképületben lévő konyhából akart telefonálni, de a vádlott utána ment, ismét lökdösődtek, aminek során a vádlott a sértettet ellökte. Amikor az fel akart állni, a vádlott fejbe rúgta, amitől a sértett visszaesett a padlóra, és nem mozdult. A vádlott úgy vélte, hogy a sértett elveszítette az eszméletét.

Ekkor a vádlott visszament a főépületbe, ahol magához vett egy pár kötött kesztyűt, amit felhúzott a kezére, majd az udvari konyhába visszatérve, a közben felült sértettet ismét fejbe rúgta. Ezután a sértettet az udvaron át az udvari kamrába húzta, ahol a magához tért sértett kiabálni kezdett, és kérte a vádlottat, hogy ne bántsa.

De a vádlott a sértettet újból megrúgta, majd beletette egy 100x50x60 centiméteres fagyasztóládába, az elalélt sértettre ráhajtotta a láda tetejét, a vezeték dugvilláját benyomta a konnektorba, mire beindult a fagyasztó motorja. A tető lecsukása után a vádlott rátett a ládatetőre néhány nehezebb, összesen mintegy 83 kiló összsúlyú tárgyat, hogy a sértett ne tudjon kijönni. A vádlott pár percnyi várakozás után látta, hogy a sértett nem is próbált-tudott kijönni a fagyasztóládából. Ekkor a vádlott magához vette a kulcsokat, bezárta a kamrát, elment a házból, és visszatért a tanyára a baráti társasághoz.

Ott elmondta, mit tett, mire az egyik ismerőse ráparancsolt, hogy azonnal térjen haza, és szabadítsa ki az élettársát. A vádlott vissza is ment, és látta, hogy addigra a sértettnek sikerült résnyire felnyitnia a láda tetejét, így jutva levegőhöz. A sértett szólt a vádlottnak, hogy engedje ki, de az inkább visszatette a ládára az egyik nehezékként használt, de onnan leesett tárgyat, egy gyalugépet, és a ládatetőre rátett még egy üres gázpalackot is, majd véglegesen elhagyta a házat.

Egy ismerőséhez, L. Zs.-hez ment, akit arra kért, hogy másnap adja el a sértett két üzemképtelen autóját ócskavasként, neki viszont azonnal fizessen 20-30 ezer forintot, mert a két roncs kocsi annyit megérhet. L. Zs. látszólag belement az üzletbe, de eközben felesége értesítette a rendőrséget. A rendőrök este fél 9 körül elfogták a vádlottat, a sértett házához vitték, kinyittatták vele az ajtókat, és kb. 1 óra 45 perc bezártság után kiszabadították a sértettet.

A fagyasztóláda hermetikusan zárt, a sértett teste kezdett kihűlni, fulladásos halála maximum 30 percen belül bekövetkezett volna – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2012. január 11-én Modok Róbert (1989 – kiskunhalasi lakos) vádlottat, és ezért őt 11 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése, rövidebb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.