Két év nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a West Balkán nevű szórakozóhelyen másfél évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia mind a négy vádlottját a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében nem jogerősen. A szóbeli indoklás során a bíró a rendőrség felelősségét is felvetette.

Biztonsági őr is jóval kevesebb volt a szükségesnél, mindössze tíz, többségük szakképzetlen, a vezetőjük, Hranek István negyedrendű vádlott pedig nem végzett kockázatelemzést. A vádlottak nem gondoskodtak menekülő útvonalakról, így történhetett, hogy a három fiatal áldozat a lépcsőházi tumultusban a tömeggel sodródva a korláthoz szorult, illetve a földre zuhant, és megfulladt – fejtette ki a bíróság.

Az indoklásban a negyedrendű vádlott védőjének korábbi felvetése nyomán szóba került, hogy nem csak a vádlottak felelőssége vizsgálható az ügyben. A rendőrség központi ügyeletére például számos telefonos bejelentés érkezett a tragédia éjszakáján, hogy nagy a tömeg a Nyugati téren, pánik alakult ki. Voltak, akik telefonon segítséget kértek a rendőrségtől, mert körülöttük rosszul lettek, elájultak az emberek, mire egy női hang azt tanácsolta: “ne járjon buliba!” Amikor pedig telefonon kihívta valaki a rendőrséget, ezt az ügyelet elhárította, és azt tanácsolta a szorult helyzetben lévőnek, hogy másnap menjen be, és tegyen feljelentést. Az önkormányzat felelőssége is vizsgálható az ügyben a bíróság szerint, ám azt is kifejtette, hogy a hatóságok kifogásolható eljárása fakadhatott a hiányos jogi szabályozásból, és semmiképpen nem menti a vádlottakat, mert a tragédia a négy férfi tevékenységére, illetve mulasztásaira vezethető vissza.

A bíróság egyébként is csak azoknak a büntetőjogi felelősségét vizsgálhatja, akiket az ügyészség megvádolt – fűzte hozzá az eljáró tanács elnöke.

A büntetéskiszabásról a szóbeli indoklásban elhangzott: a vádlottak hasonló módon szegték meg a rájuk vonatkozó foglalkozási szabályokat, ezért egyaránt két év nyolc hónapos letöltendő fogházbüntetést kaptak, továbbá eltiltották őket két évre foglakozásuk gyakorlásától: az első-, a másod- és a harmadrendűt a rendezvényszervezéstől, a negyedrendűt a biztonsági őri munkától. Ezen túlmenően a mintegy 3,5 millió forintos bűnügyi költségből a vádlottaknak fejenként mintegy félmilliót kell megfizetniük.

A szabadságvesztés mértékével kapcsolatban a bíró kifejtette: nem szándékos, hanem gondatlan bűncselekménynél ez felel meg az általános ítélkezési gyakorlatnak. Az elsőfokú bíróság szerint eltúlzott, megtorló jellegű lett volna a vádbeszédben korábban indítványozott, a középmértékhez igazodó szankció, ami a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tételnél öt évnek felel meg.

A bíró megjegyezte, hogy helytelen lenne a megszilárdult bírói gyakorlattól eltérni valamiféle állítólagos társadalmi elvárásra hivatkozva. Az ügyész súlyosításért fellebbezett, a vádlottak és a védők jobbára felmentéséért, így a West Balkánban történt tragédia büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd másodfokon.