Hétfőn találkoznak az eurózóna miniszterei, amikor megállapítják a spanyol mentőcsomag pontos részleteit, valamint várhatóan meghosszabbítják Jean-Claude Juncker mandátumát.

 Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztosa, Márie Geoghegan-Quinn hétfőn (július 9.) mutatja be Brüsszelben a 7. kutatási keretprogram (FP7) 2013-as munkaprogramját. Ez azt jelenti, hogy a bejelentéssel egy időben jelennek meg a keretprogram új pályázati lehetőségei, közel 8 milliárd euró értékben, ami a legnagyobb költségvetése eddig az FP7-nek.

Szerdán (július 11.) a Bizottság bemutatja direktíva-tervezetét amellyel célja jobb jogi környezetet teremteni a szerzői jogok védelme érdekében, különös tekintettel például a földrajzi problémákra, vagy a több szerzőhöz tartozó szellemi termékek kérdésére.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság csütörtökön (július 12.) közös tanácskozást tartanak Európa vallási vezetőivel, a téma a generációk közötti szolidaritás és demográfiai kihívások lesznek. A magas szintű találkozón megvitatják továbbá a munkanélküliség, az aktív idősödés, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúlyteremtés kérdését.

A Bizottság pénteken (július 13.) konferenciát tart a KAP jövőjéről. A konferencia célja bevonni a civil szervezetek képviselőit is, a KAP-reform véleményezési folyamatába. A konferencia fókuszában az élelmiszerbiztonság, az éghajlatváltozás témaköre lesz.

Európai Parlament

Az Európai Parlamenti képviselők a héten szakbizottsági üléseken vesznek részt. Hétfőn Mario Draghi az Európai Központi Bank vezetője részt vesz a gazdasági szakbizottság ülésén, ahol az eurózóna jövőjével, a szuverén adósságokról valamint az európai bankok helyzetéről lesz szó.

A regionális szakbizottság ülésén a kohéziós politika 2014–2020 közötti tervezete lesz napirenden, a képviselők nagyobb rugalmasságot javasolnak a reform terén, valamint szerintük nagyobb mértékben be kell vonni a helyi szereplőket a tervezet kidolgozásába.

Az állampolgári jogok szakbizottsága a Parlament és Tanács azon közös megállapodásáról szavaz, amely szavatolná a bűncselekmények áldozatainak azonos védelmét és az elbánást. Továbbá szavaznak arról a javaslatról is, miszerint mindenkinek biztosítani kell az ügyvédhez való jogát.

Az energia szakbizottság a Tanács és Parlament energiahatékonyságra vonatkozó irányelv-javaslatáról szavaz csütörtökön. A javaslat szerint a tagállamoknak nemzeti célokat kell kitűzniük, arra vonatkozóan, hogy milyen beruházások segítségével spórolnak meg energiát a jövőben.

Tanács

Kedden üléseznek a tagállamok gazdasági miniszterei, ahol az eurózóna pénzügyi felügyeletéről lesz szó, amely a hatos csomag rendelkezésein alapul. Az Európai Szemeszter keretében szó lesz a tagállamok 2012-es vállalásairól, valamint a pénzintézetek talpra állításáról.