A kulturális örökséghez való egyéni és közösségi jogot az egyetemes emberi jog részének nyilvánítja az Európa Tanács kulturális örökség társadalmi értékéről szóló farói keretegyezménye, amelyet ma ellenszavazat nélkül ratifikált az Országgyűlés.

Az Országgyűlés 2012. július 9-én 336 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül ratifikálta az Európa Tanács a kulturális örökség társadalmi értékéről szóló keretegyezményét. A nemzetközi együttműködés célja, hogy az örökségvédelem valamennyi ágazat politikájában megjelenjen, és növelje a társadalmi tudatosságot.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a törvényjavaslat általános vitájában kiemelte: a kulturális örökséghez való egyéni és közösségi jogot az egyetemes emberi jog részének nyilvánítja a keretegyezmény. Különösen fontosnak nevezte, hogy a dokumentum ratifikálói körének további bővítésével lehetőség nyílik a határon túli magyarság kulturális örökségének hatékonyabb megőrzésére.

A kormány idén június 8-án jelentette be hazánk csatlakozási szándékát a 2005-ben, a portugáliai Faróban született örökségvédelmi keretegyezményhez. A dokumentum értelmében Magyarország vállalja, hogy gazdaságpolitikája kialakításakor figyelembe veszi a kulturális örökség sajátos jellegét és érdekeit. Felhasználja a benne rejlő gazdasági lehetőségeket, a kulturális örökség szempontjait pedig beépíti az élethosszig tartó tanulásba.